Slobodna Dalmacija: 11. 09. 2003.

NON PAPER HAAŠKOG TUŽITELJSTVA DAJE, PO SUDU VLADE, DO SADA NAJPOVOLJNIJU OCJENU DRŽANJA SLUŽBENOG ZAGREBA

Banski dvori nisu zabrinuti kritikama

ZAGREB - Vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom završit će najkasnije do 20. rujna inventuru svih obveza prema uredu haaške tužiteljice. Tijek suradnje je takav da će se uspjeti utvrditi nesporni dio suradnje i time omogućiti da u izvješću glavne haaške tužiteljice Vijeću sigurnosti UN-a ne bude netočnosti — istaknuo je visoki Vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Potvrdio je da su u Banskim dvorima zaprimili non paper iz Haaga nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Po ocjeni visokoga Vladina dužnosnika, taj neslužbeni stav haaške tužiteljice daje do sada najpozitivniju ocjenu o suradnji s Hrvatskom.

Komentirajući medijske informacije po kojima je haaška tužiteljica Carla del Ponte ocijenila da Vlada ne kontrolira specijalne službe u svezi s Gotovinom, visoki Vladin dužnosnik ističe da Vladu ne zabrinjava takva ocjena. Ona se mogla odnositi jednako i na policiju ili neki drugi segment. Takva ocjena je, po njegovoj prosudbi, dio teza koje se podgrijavaju u određenom krugu međunarodne zajednice o odgovornosti Hrvatske i njezinoj nespremnosti da riješi problem uhićenja Gotovine. Kada bi međunarodna zajednica prihvatila informaciju da se Gotovina više ne nalazi u Hrvatskoj pa ga Hrvatska niti ne može uhititi i izručiti — ne bi bilo moguće vršiti pritisak na Hrvatsku.

— Ne postoji ni jedna informacija službenih institucija u Hrvatskoj, niti jedne tajne službe i policije koja bi ukazivala da je general Gotovina u Hrvatskoj — naglašava naš izvor i podsjeća da rezultat nije postigla ni raspisana nagrada za uhićenje generala u bijegu. Jednako tako, pomnom provjerom sve povremene informacije o njegovu boravištu pokazale su se potpuno netočnima. — Ne raspolažemo informacijom gdje je general Gotovina — zaključio je Vladin dužnosnik.

Tome je dodao i prosudbu koja proizlazi iz profila generala Gotovine po kojoj je on isključio iz svoje komunikacije unutar Hrvatske sve za njega potencijalno rizične osobe pa vjerojatno u Hrvatskoj ne postoji osoba koja izravno komunicira s generalom Gotovinom.

Konstataciju da se novinar Pukanić sastao s Gotovinom, Vladin dužnosnik ocjenjuje da ako je ta informacija i točna, tada se Pukanić susreo s njim u inozemstvu. Tome dodaje da ni od jedne partnerske obavještajne zajednice Hrvatska nije dobila informaciju o eventualnom boravištu generala Gotovine.

U obranu ocjena haaške tužiteljice Carle del Ponte Vladin dužnosnik napominje da su naši mediji objavljivali informacije, razgovore i izjave na osnovi kojih je došlo do takve ocjene. U tajnim službama se, inače, prema informaciji Vladina dužnosnika, vodi postupak zbog curenja informacija u medije. Taj je postupak pokrenut ljetos nakon što je objavljena informacija o prisluškivanju diplomata, također vezano uz slučaj Gotovina, a istraga još nije završena. Po završetku istrage Vlada će prema Vijeću za nacionalnu sigurnost ići s prijedlogom mjera.

— Nismo zadovoljni što predmet Gotovina traje više od dvije godine — ustvrdio je Vladin dužnosnik komentirajući da neispunjena obveza, u ovom slučaju uhićenje generala Gotovine, mora značiti i negativnu ocjenu tajnim službama za neobavljeni posao.

Olga RAMLJAK

Slučaj Medački džep na čekanju

U slučaju Ademi i Blaškić nema novih elemenata. U Zagrebu se još uvijek nadaju da će slučaj Ademi biti prepušten hrvatskom pravosuđu. U slučaju Blaškić količina novih dokumenata koji pobijaju prvotnu tezu sa suđenja Blaškiću o napadu HVO-a na goloruke Bošnjake vjerojatno će zahtijevati da se priča vrati na početak jer je količina novih dokaza prevelika.

O sudbini generala Norca, vezano uz Medački džep, u Haagu će se vjerojatno donijeti konačna odluka nakon što se u riječkom procesu protiv Norca donese pravomoćna presuda. U krugovima oko Banskih dvora procjenjuju da će haaško tužiteljstvo poštovati dogovor o prepuštanju slučaja suđenja za Medački džep hrvatskom pravosuđu.