Vjesnik: 11. 09. 2003.

»Carla del Ponte dodatno pritišće Hrvatsku ne bi li ishodila Gotovinino uhićenje«

Glavna haaška tužiteljica ovog puta dodatno provocira hrvatska državna tijela ne bi li došla do dodatnih informacija o tome što se sve događa u vezi s uhićenjem i transferom odbjeglog Ante Gotovine u Haag / Ured za odnose s Haagom u srijedu posjetio šef haaškoga zagrebačkog ureda Thomas Osorio / Tom je prilikom utvrđeno da je od nekoliko stotina zahtjeva, upućenih iz Haaga u Hrvatsku, bilo samo 16 eventualno spornih, a nakon razgovora u srijedu upitno je ostalo samo nekoliko

ZAGREB, 10. rujna - »Za Hrvatsku je dokument s oznakom non-paper dobar papir«, ocjena je visokog državnog dužnosnika, dana u srijedu Vjesniku. »Prvi dio tog dokumenta koji se bavi uhićenjem i transferom optuženika koji su na slobodi ne može prozivati tajne službe i državu u kojoj one djeluju. Tim više, kad se znaju nalazi sestrinskih tajnih službi Europe i svijeta, koje s našim agentima surađuju na otkrivanju i uhićenju Ante Gotovine. Jedina točna činjenica je postojanje bjegunca Gotovine, a svi ostali razlozi za njegovu nedostupnost Haagu netočni su«, navodi Vjesnikov sugovornik.

Na pitanje zašto Carla del Ponte to radi i zašto čak i u non-paper dokumentu poteže to pitanje i odgovornost Hrvatske, Vjesnikov sugovornik kaže: »Carla del Ponte je tužiteljica. Ona s mandatom Vijeća sigurnosti UN-a može djelovati na razne načine u svakom konkretnom slučaju. Ovog puta, ona dodatno provocira hrvatska državna tijela ne bi li došla do dodatnih informacija o tome što se sve događa u vezi s uhićenjem i transferom Gotovine u Haag«. Naravno da u tom kontekstu igra ulogu i »stara priča« o odgovornosti vlasti, koje su u trenutku dolaska optužnice u Hrvatsku navodno signalizirale Gotovini tu činjenicu i omogućile mu nestanak u roku 24 sata. Naravno da u igru ulaze i činjenice koje su tu »optužujuću« priču obnovile u trenutku kad jedne novine u Hrvatskoj objavljuju intervju s Gotovinom i time daju do znanja da je s odbjeglim optuženikom ipak moguće uspostaviti kontakt.

»Sve je to opravdanje za Carlu del Ponte. Ona kao tužiteljica, dakle stranka u postupku, može učiniti sve, pa i dodatno pritiskati na Hrvatsku ne bi li ishodila njegovo uhićenje«, nastavlja Vjesnikov sugovornik. Ono što se manje zna u Hrvatskoj je činjenica da hrvatski nadležni organi imaju dnevni kontakt s Haagom u vezi s »predmetom Gotovina« i ni jedna informacija dviju strana se ne krije od one druge.

U srijedu, kad je non-paper Carle del Ponte postao opća medijska stvar, Ured za odnose s Haagom u Mesničkoj pohodio je i šef haaškoga zagrebačkog ureda Thomas Osorio. Njegov posjet trebao je rezimirati srpanjsku reviziju svi haaških zahtjeva o dokumentaciji iz hrvatskih državnih tijela o raznim predmetima.

Tom je prilikom utvrđeno da je od nekoliko stotina zahtjeva, upućenih iz Haaga u Hrvatsku, bilo samo 16 eventualno spornih, a da je nakon razgovora u srijedu upitno ostalo samo nekoliko. U Uredu vjeruju da je time sporna točka »dokumentacije« u odnosima Hrvatske i Međunarodnog kaznenog suda zaključena na dulje razdoblje.

Kako sad stoje stvari, tužiteljica i njezini sugovornici iz Zagreba će se najvjerojatnije susresti u vrijeme koje zadovoljava službeni termin njezina izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, zakazan za 8. ili 9. listopada u New Yorku.

Vlado Rajić