Večernji list: 12. 09. 2003.

SKANDAL - PRODAJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U OPĆINI CRNAC OGORČILA SELJAKE

Esdepeovci sebi dodijelili trećinu oranica

Čini se da je politika isplativija od poljoprivrede, kaže Josip Šteger

Podjela državnog poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji i Podravini najznačajnije je gospodarsko i političko pitanje oko kojega se lome koplja ne samo u vrhu političke i državne vlastinego i u izbornoj bazi, pa nije slučajno da je prodaja državnog zemljišta tempirana uoči najavljenih parlamentarnih izbora.

Sudeći prema slučaju općine Crnac u Virovitičko-podravskoj županiji, državne će se oranice prodavati i prema kriterijima političke podobnosti. U srijedu je većina vijećnika općine Crnac potvrdila prijedlog Komisije za prodaju 385 hektara državne zemlje četrnaestorici poljoprivrednika. Trećina državnih oranica tako je prodana obitelji Novoselnik iz Velikog Rastovca. Slučajno ili ne, poljoprivrednik Anđelko Novoselnik, SDP-ov vijećnik, član Komisije i novoizabrani općinski načelnik, kupio je 40 hektara, njegov sedamdesetpetogodišnji otac Tomislav Novoselnik 75 hektara, a brat Marin Novoselnik, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Orahovica i zaposlenik PP-a Orahovica, još 35 hektara državne zemlje. Ta je prodaja ogorčila seljake.

- U obiteljskom gospodarstvu brat i ja imamo 12 traktora, tri kombajna te zapošljavamo pet radnika, a obrađujem 40 hektara vlastitih oranica i još 40 hektara u zakupu. Iako sam za 46 hektara ponudio najvišu cijenu, 541 tisuću kuna, nisam dobio ni hektar, a načelnik je državnu zemlju prodao sebi i svojoj obitelji. Nisam ni u kojoj stranci, ali se ovim pokazuje da je isplativije baviti se politikom nego radom na zemlji - kaže Josip Šteger iz Velikog Rastovca najavljujući da će se na ovakvu nepravdu žaliti sve do Zagreba.

Načelnik općine Crnac Anđelko Novoselnik potvrđuje da je s bratom i ocem kupio 138 hektara državnih oranica ističući da i njegova obitelj živi od poljoprivrede. Kod prodaje državne zemlje Komisija i vijećnici nisu procjenjivali samo najvišu ponuđenu cijenu nego su se ravnali i prema drugim kriterijama o razvoju obiteljskog gospodarstva - kaže načelnik Anđelko Novoselnik, uz tvrdnju da su oranice u općini Crnac prodane prema zakonu.