Večernji list: 12. 09. 2003.

HNB - DO KRAJA GODINE INOZEMNI DUG 21 MILIJARDU USD

Nikad više s MMF-om?

Statistiku "pokvarilo" Plivinih 350 milijuna dolara u inozemstvu

Dok misija MMF-a tek istražuje je li Hrvatska položila "ispite" na drugoj kontrolnoj točki (od ukupno tri) aktualnog stand by aranžmana, već se može postaviti pitanje hoće li ikad više Hrvatska sklapati sporazum s tom institucijom.

Predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako mu je voditelj misije MMF-a za Hrvatsku Hans Flickenschild rekao da se ne očekuje sklapanje novog stand by aranžmana s Hrvatskom. Jučer u HNB-u, na naše pitanje je li ga iznenadila ta Flickenschildova izjava, guverner Željko Rohatinski samo je - slegnuo ramenima.

Nastavak suradnje logičan

Ako bi se gledali interesi hrvatske monetarne politike, smatra Rohatinski, nastavak suradnje s MMF-om bio bi logičan. Guverner također vjeruje da je ta međunarodna institucija za nastavak suradnje. Može li se onda zaključiti da buduću suradnju, nakon isteka ovog aranžamana, ne želi netko treći?

Migovi iz Vlade

Takvih je migova iz Vlade već bilo, a dojam je da (politička) nepopularnost suradnje s MMF-om muči i aktualnu vlast i opoziciju.

Stoga u HNB-u smatraju kako bi ipak trebalo pričekati izbore, pa tek onda govoriti o budućnosti odnosa sa, nazovimo ih tako, "svjetskim financijskim policajcima".

Prijeloman studeni

Usto, može se pretpostaviti da će u studenome mjesto voditelja misije MMF-a za Hrvatsku napustiti Hans Flickenschild, a vjerojatni dolazak novoga voditelja misije također može biti jedan od čimbenika koji će utjecati na konačno donošenje hrvatske i odluke MMF-a. Do tada je, i do izbora, smatraju u HNB-u, pitanje budućeg aranžmana nevažno. No, je li zaista tako?

O rezultatima ovogodišnjih mjera HNB-a - kojima je svrha zaustavljanje bankovnih plasmana, zaustavljanje zaduživanja u inozemstvu i smanjenje deficita platne bilance te održavanje stabilnosti cijena i tečaja - guverner je jučer govorio u kontekstu težišta trenutačnih razgovora s MMF-om.

Očekuju pozitivne ocjene

Iako je inzistirao na tome da su mjere dale rezultata, nekoliko je puta rekao kako se nada (!) da će ocjene MMF-a biti pozitivne. Do sada riječ "nada", kad se govorilo o očekivanim ocjenama MMF-a i budućnosti suradnje, nije tako često izricana u HNB-u. Rohatinski tvrdi da je eksplozija uvoza zaustavljena, ali je ipak zabilježen snažan rast uvoza robe - 11,1 posto više u srpnju nego lani u istom mjesecu. Izvoz je rastao sporije, tj. 5,7 posto. Iako je povećan ukupni deficit robne razmjene, zahvaljujući rastu izvoza usluga, ovogodišnji ukupni deficit iznosio je u pola godine sedam posto BDP-a, a u lanjskom polugodištu 7,8 posto.

Dramatičnih 75 posto BDP-a

Ipak, u centralnoj banci moraju priznati da i njihove procjene govore kako će se ove godine ukupni inozemni dug približiti 21 milijardi USD, a što je 75 posto BDP-a. To je dramatična gornja granica preko koje se ne bi smjelo ići.

- Ne mogu znati kako će MMF reagirati. Mogli bi zaključiti da je to prihvatljivo kao plafon - rekao je Rohatinski.

Nadaju (!) se da će ocjena MMF-a ipak biti pozitivna jer je ove godine prvi put došlo do velikog prebacivanja dobiti u inozemstvo iz privatiziranih poduzeća i banaka, a statistika je lošija i zbog toga jer je Pliva prebacila 350 milijuna USD u inozemstvo revalorizirajući patentna prava u inzemstvu, kako bi dobila veliki kredit.