Vjesnik: 12. 09. 2003.

HSS će za izbore potrošiti više od osam milijuna kuna

Tomčićeva stranka dobit će iz državnog proračuna 4,3 milijuna kuna, a na još toliko računa iz donacija / HSS-ovci od privatne osobe smiju primiti najviše 10.000 kuna, a od poduzeća 100.000 kuna

ZAGREB, 11. rujna – Novi parlamentarni izbori, koji se još neslužbeno najavljuju za 23. studenoga, stajat će hrvatske porezne obveznike oko 75 milijuna kuna, izjavio je ovih dana zamjenik ministra financija Damir Kuštrak. Zna li se da svaki uvaženi zastupnik svojoj stranci donosi oko 200.000 kuna, jasno je da će se najviše omastiti najjače stranke, SDP i HDZ, jer će im iz državne blagajne na stranački račun sjesti oko deset, odnosno osam milijuna kuna.

U to elitno društvo – po izdašnome financiranju iz državnoga proračuna, koje je uređeno Zakonom o političkim strankama iz 1993. – spada i HSS, koji je sa 16 zastupnika treći po snazi u sadašnjem sazivu Hrvatskoga sabora. Njegova će se stranačka blagajna predizborno napuniti sa 4,3 milijuna proračunskih kuna.

Vrijedi podsjetiti na to da stručnjaci za marketing procjenjuju da se imalo ozbiljnija predizborna kampanja neke stranke ne može voditi s manje od četiri milijuna kuna, odnosno da je to donja granica troška na koju mora biti spremna svaka stranka koja s velikim ambicijama kreće u izbornu utrku.

Stranka Zlatka Tomčića zacijelo se ubraja među takve, pa stoga nikoga ne treba iznenaditi podatak da HSS računa na još toliko kuna iz donacija, što će reći da je za skorašnje izbore spreman potrošiti čak 8,6 milijuna kuna. Usporedbe radi, za parlamentarne izbore 2000., HSS je iz državnoga proračuna dobio 1,8 milijuna kuna, dok je samo 260.000 kuna primio od anonimnih donatora, tvrde u toj stranci. Treba, međutim, reći da je na te izbore HSS izašao u sklopu oporbene četvorke (IDS, LS, HNS), pa mu je za kampanju trebalo mnogo manje novca, jer su se troškovi dijelili na sve četiri stranke.

Jedan Tomčićev blizak suradnik uvjerava nas da ne namjeravaju ove godine svih 4,3 milijuna kuna, koliko očekuju iz donacija, uložiti u kampanju. »Razmišljali smo o tome da se i zakonom ograniči trošenje novca za predizbornu kampanju, jer je neprimjereno da se stranke razbacuju tolikim novcem u sadašnjoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji koja je nepovoljna za brojne hrvatske građane«, rekao nam je jedan HSS-ovac, i sam svjestan koliko njegove riječi zvuče demagoški, s obzirom na to da su izbori pred vratima.

U Tomčićevoj stranci, kao uostalom i u većini hrvatskih stranaka, ne žele otkriti imena ljudi i tvrtki koji su im dosad financijski pomagali. Šutnju opravdavaju time što, navodno, sami donatori ne žele da im imena osvanu u javnosti (na to, po sadašnjem zakonu, imaju pravo), kao i tvrdnjom da je HSS dosad »ionako primao vrlo male donacije, za razliku od drugih stranaka«. Imena donatora za skoru kampanju, uvjeravaju nas u središnjici stranke u Zvonimirovoj ulici, još se ne znaju, jer »formalno još i nismo počeli prikupljati novac«.

U HSS-u tvrde i da su oduvijek vodili računa o tome od koga primaju novac i koliki su iznosi tzv. anonimnih donatora. A da bi »sve bilo još transparentnije«, za ove su izbore donijeli i pravilnik o financiranju kampanje. Njime se »zabranjuje« da stranka od privatne osobe primi više od 10.000 kuna, dok je 100.000 kuna najveći iznos koji HSS-ovci smiju prihvatiti od neke (privatne) tvrtke.

Ivka Bačić