Slobodna Dalmacija: 12. 09. 2003.

Stan u miraz

Saša LJUBIČIĆ

Dugo se rješavala splitska kadrovska križaljka. Jedan vodoravno: K-A-S-T-R-O-P-I-L, zadovoljno se češkao Buličić po glavi dok je upisivao slova, a onda je zastao na šahovskom polju: kako uvući u igru Marjanu Šaru, a riješiti se tog Bože Majstorovića? I mislio se, mislio Buličić, hodao s kraja na kraj sobe poput profesora Baltazara, dok mu mudar netko ne prišapnu magičnu riječ: Miro, stan, pa njemu treba: STAN!

I tako je, bajka kaže, Božo Majstorović (SDP), gradski pročelnik za kulturu, jedini u povijesti politike koji je s osmijehom napustio funkciju jer se uselio u gradsku gajbu. Na njegovu se mjestu skrasio osporavani izdavač Šare (HNS ili HSLS?) i što je to mene zločesta uopće briga, kad nisam, rode, birao ni jednog ni drugog. Zato smo im birali gradonačelnika da ih odriješi i postavi? Ma, ne, ne, pa on je sam nekidan u intervjuu kazao da ga nisu iznjedrili birači!

Da se razumijemo, nisam uopće protiv toga da se jednog muzeologa udomilo, jer je kultura uvijek na repu. No, u ovakvim okolnostima, kada je bilo danima razvidno da se naštimavalo kako pošto poto sačuvati vlast, a izbjeći izvanredne izbore, sve je tako prozirno. To više što je Majstorović na novinarsko pitanje koliku je naknadu dobivao za sjedenje u N.O. Sjeverne luke, odgovorio da je to tajna. Kulturnjak u Sjevernoj luci. Ma, daj..