Vjesnik: 12. 09. 2003.

Hrvatske tajne službe znaju gdje se skriva Ante Gotovina

Otkud čuđenje u hrvatskoj političkoj javnosti što glavna tužiteljica ICTY-ja prigovora Hrvatskoj na angažmanu tajnih službi u slučaju Gotovina, ako predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi potvrđuje da te službe znaju gdje je Gotovina. Kako da se hrvatskim vlastima vjeruje da nemaju spoznaja o Gotovininom prebivalištu? - pita »Vjesnikov« izvor blizak ICTY-ju

ZAGREB, 11. rujna – Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Ante Markov izjavio je u lipnju jednom hrvatskom dnevnom listu da osobno nije kontaktirao s odbjeglim umirovljenim generalom AntomGotovinom, ali da su s njim u kontaktu hrvatske obavještajne službe. Markov do sada tu izjavu nije opovrgao.

»I otkud čuđenje u hrvatskoj političkoj javnosti što glavna tužiteljica ICTY-ja prigovora Hrvatskoj na angažmanu tajnih službi u slučaju Gotovina, ako predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi potvrđuje da te službe znaju gdje je Gotovina. Kako da se hrvatskim vlastima vjeruje da nemaju spoznaja o Gotovininom prebivalištu? U Uredu tužiteljice i dalje vjeruju da se on skriva na području Hrvatske i zapadne Hercegovine. Da je izvan tog područja, a pošto hrvatske tajne službe imaju s njim kontakt, valjda bi hrvatske vlasti obavijestile tu zemlju, odnosno Interpol, odnosno Ured tužiteljice o njegovu prebivalištu, napominje Vjesnikov izvor blizak tužiteljstvu ICTY-ja.

Naš izvor upozorava i na činjenicu da otkad se u jednom hrvatskom tjedniku pojavio intervju s odbjeglim generalom, te novine objavljuju seriju tekstova o tome da specijalni savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost Željko Bagić i šef POA-e Franjo Turek prikupljaju dokumentaciju koja bi trebala ići u prilog Gotovininoj obrani. »Do sada nitko iz Ureda Predsjednika ili Vlade nije opovrgao ulogu Bagića i Tureka u Gotovininu slučaju. Zar mislite da Ured Carle del Ponte isti dan kad su te informacije u vašem tisku objavljene ne dobije njihov prijevod«, upozorava izvor blizak ICTY-ju.

Diplomatski krugovi koji u Zagrebu prate razvoj slučaja Gotovina razumiju da su i predsjednik Mesić i premijer Ivica Račan na što bezboniji način htjeli okončati taj problem i u tom smislu je shvaćen najprije angažman predsjednika Mesića, a potom i premijera Račana da će se Gotovini pomoći. Budući da je do intervjua s Gotovinom došlo uz posredovanje jednog zagrebačkog poduzetnika, bliskog predsjedniku Mesiću, a kako se odbjegli general još nije pojavio ni u Uredu Predsjednika, kamo ga je Predsjednik pozvao, niti u Haagu, haaško tužiteljstvo više ne gleda kroz prste na te inicijative.

Sve do angažmana predsjednika Mesića, Carla del Ponte u vezi s Gotovinom upućivala je na adresu Vlade. U tužiteljstvu su i u proljeće tvrdili da se Gotovina kreće na relaciji Hrvatska - zapadna Hercvegovina i da, kad prijeđe u BiH, hrvatske vlasti dojave međunarodnim snagama da se nalazi pod njihovom nadležnošću. Poznato je da je SFOR u vrijeme boravka Pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj na području Rame izveo akciju potrage za Antom Gotovinom. Na osnovi obavijesti s terena, EU je zabranio ulazak na svoje područje fra Petru Krasiću iz samostana Masna Luka, osumnjičivši ga da je pomagač u skrivanju generala s crvene Interpolove tjeralice.

I za određene franjevačke krugove u Hrvatskoj spekuliralo se da su angažirani na istom poslu. Gotovina je ljetos, navodno, viđen u obiteljskoj kući u Pakoštanima dok je nadgledao ugradnju spiralnih stepenica. Markovljevo priznanje da hrvatske tajne službe kontaktiraju s Gotovinom i neopovrgnut angažman Bagića i Tureka na tom slučaju čvrsto su uporište za stav Carle del Ponte.

Premijer Račan već je uspješno iskoristio situaciju, između ostalog, ustvrdivši da se osobno protivio nekim kadrovskim rješenjima u tajnim službama.

Željko Peratović