Vjesnik: 13. 09. 2003.

»Da je Zakon na snazi, u sukobu interesa bili bi Tomčić, Crkvenac i Jakovčić«

ZAGREB, 12. rujna - Transparency International Hrvatska izrazio je zadovoljstvo što je u drugom čitanju Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, ocijenivši ga temeljem za djelotvornije i pravednije upravljanje javnom imovinom.

Novi zakon odnosit će se tek na idući saziv Sabora. No, predsjednik udruge Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović rekao je kako bi prema tom zakonu, sudeći po novinskim napisima, u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar financija Mato Crkvenac i istarski župan Ivan Jakovčić.

»Ako su novinski napisi o vlasničkim udjelima visokih dužnosnika u pojedinim tvrtkama točni, onda bi prema ovom zakonu u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Tomčić, ministar financija Crkvenac, istarski župan Ivan Jakovčić, odnosno praktički cijela Vlada i vjerujem dobar dio župana«, izjavio je Petrović.

Prema njegovim riječima, to se ne odnosi i na ministra javnih radova Radomira Čačića koji je prenio svoje udjele u tvrtki na odvjetnički ured.

Zakon prvi put precizno definira tko su državni dužnosnici, određuje kako suzbiti sukob interesa, te predviđa kazne za dužnosnike koji su u sukobu interesa.

»Zakon neće spriječiti poduzetnike da se bave politikom nego samo postaviti preduvjete za čiste račune«, smatra Petrović dodajući kako je prihvaćanje tog zakona tek prvi korak u suzbijanju sukoba interesa.

Djelotvornost Zakona najviše će ovisiti o samim zastupnicima, ističe i dodaje da za kršenje njegovih odredaba dužnosnicima neće biti najveća materijalna kazna nego javno objavljivanje podataka o sukobu interesa. »Birači izriču najtežu kaznu«, naglasio je.Zakonom se predlaže da dužnosnici više ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, a iznimka bi bila društva u državnom vlasništvu i od posebnoga interesa za državu, ali pritom ne smiju primati naknadu. (Hina)