Slobodna Dalmacija: 13. 09. 2003.

POLICIJA ZAVRŠILA KRIMINALISTIČKU OBRADU U ZAKLADI HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA

Kaznene prijave protiv Pašalića, Belje i Aralice

ZAGREB - Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke podnio je kaznene prijave protiv "tri odgovorne osobe u jednoj stranačkoj zakladi".

Iako u policiji ne žele navoditi imena, neslužbeno smo doznali da se radi o Iviću Pašaliću, Anti Belji i Ivanu Aralici, ravnatelju i članovima Uprave (HDZ-ove) Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta.

Naime, u policijskom se prioćenju navodi kako su, nakon dugotrajne i složene kriminalističke obrade, provođene u koordinaciji s Državnim odvjetništvom, podnesene kaznene prijave protiv tri odgovorne osobe u jednoj stranačkoj zakladi zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. U priopćenju PU zagrebačke dalje stoji kako se "osnovano sumnja da su osumnjičenici, iako su znali da sredstva deponirana na određenom deviznom računu ne pripadaju Zakladi već Republici Hrvatskoj, donijeli odluku o raspolaganju tim sredstvima, pribavljajući tako Zakladi protupravnu imovinsku korist.

Policija također nije objavila o kojem novcu i deviznom računu je riječ, no doznaje se da je riječ o kamatama na milijun i pol eura. Taj je iznos s austrijskog bankovnog računa prebačen na račun Zaklade u zagrebačku Privrednu banku (PBZ). U lipnju prošle godine na zahtjev Državnog odvjetništva, koje je pokrenulo i parnicu protiv Zaklade, zagrebački Općinski sud donio je privremenu zabranu raspolaganja tim novcem. Državno odvjetništvo, a sada i zagrebačka policija, tvrde da su taj novac za obranu Hrvatske prikupili hrvatski iseljenici te da pripadaju državi, a ne Zakladi. Novac je navodno do 1998. bio na računu u Austriji, kada je po nalogu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana prebačen na račun Zaklade. Njezin bivši ravnatelj Pašalić je u nekoliko navrata izjavio da je novac oročen u PBZ-u, te da je odlučeno da će se novac koristiti u "opće korisne svrhe", odnosno za obnovu kuće pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i škole u Velikom Trgovišću, te stipendiranje studenata. Kamate od oročenog novca Zaklada je, tvrdi Pašalić, koristila za svoj redoviti rad.

Osim Državnog odvjetništva Zakladu je tužio i Radovan Smokvina koji tvrdi da je Zaklada na svoj račun nezakonito prebacila novac koji su za obranu Hrvatske on i drugi iseljenici početkom Domovinskog rata uplaćivali u banku u austrijskom Villachu. Smokvina tvrdi da je 1991. izdvojio 40.000 švicarskih franaka i traži povrat novca.

Odluči li se Državno odvjetništvo za kazneni progon protiv prijavljenih morat će od Sabora tražiti skidanje imuniteta zastupnicima Pašaliću i Belji.

I. DOŠEN - H