Vjesnik: 13. 09. 2003.

Gotovina u Račanovoj prtljazi

Premijer ne ide samo u posjet stranačkim kolegama, bitno mu je sresti se s Tonyjem Blairom i iz torbe izvaditi dokumente koji dokazuju da Ante Gotovina nije dostupan hrvatskim vlastima/ Potom, mora dokazati da će državna tijela, bude li novih optužnica, bez odlaganja osigurati dostupnost optuženika sudu u Haagu, kao i da slučaj Bobetko nije bila hrvatska igrarija već ozbiljno korištenje Statuta i Pravilnika Tribunala

ZAGREB, 12. rujna - Strašni tjedni stoje pred Hrvatskom. Za 29. i 30. rujna najavljen je odlazak premijera Ivice Račana na godišnju konvenciju britanske Laburističke stranke.

Naravno, šef hrvatske Vlade ne ide samo u posjet stranačkim kolegama, Bitno mu je sresti se s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i iz torbe izvaditi dokumente koji dokazuju da haaški bjegunac Ante Gotovina stvarno nije dostupan hrvatskim vlastima. Dokumente, dakle, a ne sadržaj odgovora na upitnik Europske komisije, točka »J«, paragraf »c« uvodnog, političkog dijela dokumenta Romana Prodija.

Još neraspakiran nakon Londona, Račan 9. listopada mora biti u Bruxellesu, kako bi spomenutome Prodiju ponudio zgotovljene odgovore na 4560 pitanja Europske komisije. U njima Hrvatska navodi da Gotovina nije u Hrvatskoj te da većina diplomatskih i obavještajnih podataka o njegovu kretanju ili boravku na određenim lokacijama nije bila točna, bez obzira na to koliko ugledni bili izvori tih informacija.

Račan, potom, mora dokazati sumnjičavom britanskom premijeru da će državna tijela, u slučaju novih optužnica, bez odlaganja osigurati dostupnost optuženika sudu u Haagu, kao i da slučaj Bobetko nije bila »hrvatska igrarija« već ozbiljno korištenje Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Tribunala u slučaju 84-godišnjeg optuženika teškoga zdravstvenog stanja.

Susret s Blairom Račan mora iskoristiti da Bobetka spomene ne kao »prljavu pravnu igru Zagreba« već kao činjenicu pred kojom je postupovno ustuknula i Carla del Ponte.

Nikada, ali baš nikada Tužiteljstvo nije na sebe preuzelo rizik transfera Bobetka u Haag, čak ni onda kad je on hitno prevezen u bolnicu.

Istoga 9. listopada, a možda i dan ranije, Carla del Ponte će se u New Yorku obratiti Vijeću sigurnosti, svom poslodavcu, s godišnjim izvješćem o suradnji zemalja kojih se tiče nadležnost i njezina ureda i Međunarodnoga kaznenog suda. Njezino izvješće će, svakako, biti vrijednosnim sudom za spomenute hrvatske odgovore na točku »J«, paragraf »c«, koje će skupa s ostalim odgovorima baš tada Račan uručivati Prodiju.

O pripremama za London zagrebački diplomatski izvori trenutačno šute. No, iz poruke »javite se idućeg tjedna« razaznaje se da Račan u svojoj torbi na obalu Temze nosi kompletnu i vrlo ozbiljnu dokumentaciju o »slučaju Gotovina«.

Sa strane te službene organizacije posjeta laburistima stoje i informacije da je Blair vrlo »tvrd« političar koji neće samo tako predložiti nostrifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u britanskom parlamentu. Malu nadu nude diplomatski izvori iz Nizozemske koji Vjesniku kažu da je stav u »zemlji tulipana«, a u vezi s Gotovinom i ratifikacijom, donekle ublažen u odnosu na ranije razdoblje.

S obzirom na veze Nizozemske i Velike Britanije, kao i na to da su te dvije zemlje vrlo odrješito stale na stranu Suda i ostvarenja njegova mandata uz iste uvjete prema Hrvatskoj, možda to »omekšanje« ipak nešto znači.

Na kraju tih tjedana razumljive strepnje Hrvatsku očekuju parlamentarni izbori - kao kruna ukupnih odnosa s Haagom ili rezultat u kojima će i Haag i slučaj Gotovina biti jedan od predizbornih uloga? Tko zna. Posebno dok u javnosti ravnopravno egzistiraju dvije različite informacije o istome: dolazi li Carla del Ponte u Zagreb ili ne, prije svoga puta na East River. Po jednoj verziji, ona ne dolazi, već će tražiti susret u Haagu. Po drugoj, dolazak u zemlju koju spominje u izvješću, dio je njezina običaja, kako bi akteri njezina dokumenta izravno od potpisnice saznali što ona kani reći za govornicom UN-a.

Diplomatski izvori uvjeravaju Vjesnik da su obje opcije moguće, pa čak i opcija po kojoj bi se susreti, bez obzira gdje, održali daleko od javnosti. Ne zato što bi se nešto krilo, već da bi tužiteljica pružila svojim hrvatskim sugovornicima sigurnost kako to što će im reći stvarno nije rečeno nikome i nigdje prije.

»Carla del Ponte voli taj običaj iz jednostavnog razloga što su i inače njezine karte u odnosu prema vladama uvijek na stolu«, kaže naš diplomatski sugovornik. »Što se Hrvatske tiče, ona će na stol donijeti "slučaj Gotovina", ogoljen od bilo kakvih drugih primjedbi na račun suradnje Hrvatske i Haaga.

Svi ostali sporni detalji u međuvremenu su riješeni«, navodi isti Vjesnikov sugovornik.

Baš zbog toga što je Gotovina ostao jedinim elementom Račanove »haaške prtljage« za put u London, bilo bi bitno da o toj činjenici osim državnih razmisle i ona politička tijela koja uporno zagovaraju nastavak skrivanja tog jedinog razloga za britanske i nizozemske sumnje u efikasnost hrvatsko-haaške suradnje.

Vlado Rajić