Slobodna Dalmacija: 14. 09. 2003.

VODITELJ MISIJE MMF-a HANS FLICKENSCHILD O NOVOM STAND-BY ARANŽMANU

Hrvatskoj upitna i prolazna ocjena

ZAGREB - Misija Međunarodnoga monetarnog fonda još uvijek razmatra hoće li Hrvatskoj dati prolaznu ocjenu za provedbu stand-by aranžmana — izjavio je novinarima voditelj Misije MMF-a Hans Flickenschild u subotu, nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Šef Misije MMF-a upoznao je Mesića s dosadašnjim dojmovima vezanim uz postignute hrvatske rezultate i ostvarenje zacrtanih ciljeva iz aranžmana. Iznoseći prve ocjene, Flickenschild pozitivnim ističe rast gospodarstva, koji je u Hrvatskoj ove godine jači nego što je MMF očekivao. Inflacija je niska, a fiskalna situacija u ovom trenutku također je bolja nego što se prvotno mislilo. Vlada premijera Račana, uvjeren je Flickenschild, postići će ove godine ciljani fiskalni deficit od 4,6 posto BDP-a.

Međutim, MMF zabrinjava neočekivano brz rast inozemnog duga i deficita na tekućem računu platne bilance. S velikom pozornošću stoga MMF prati kako će djelovati mjere koje je početkom godine i ovog mjeseca poduzela središnja banka u cilju smanjenja uvoza i inoduga, te popravljanja stanja na tekućem računu platne bilance u drugom dijelu godine.

— Nadamo se da će se to i dogoditi. Zasad, međutim, nitko to ne može predvidjeti sa sigurnošću — kaže Flickenschild.

Na upit ocjenjuje li MMF opasnom razinu inoduga veću od 70 posto, Flickenschild ističe kako to nije neposredna opasnost, ali i dodaje da vanjsko zaduživanje zemlje treba posebno pažljivo pratiti. Određene mjere svakako će trebati poduzeti, ne samo Narodna banka, nego i Vlada kroz fiskalnu politiku, kako bi Hrvatska držala pod kontrolom vanjski dug.

Na upit znači li to da MMF ovaj put ipak neće Hrvatskoj dati negativne ocjene za provedbu aranžmana, Flickenschild odgovara kako proces ocjenjivanja provedbe aranžmana još uvijek traje, najavivši da će ocjene druge provjere provedbe aranžmana objaviti u srijedu. Flickenschild smatra da će o daljnjoj suradnji s MMF-om odlučiti buduća Vlada.

— Ne bih se upuštao u raspravu treba li nastaviti suradnju s MMF-om ili ne treba. No smatram da svaki koristan prijedlog za unaprjeđenje i aktiviranje hrvatskoga gospodarstva treba prihvatiti — kaže Mesić, dodajući da je Hrvatskoj bila korisna suradnja s MMF-om jer o njihovu stavu ovisi stav Svjetske banke i drugih kreditora.

Vanjski dug je, ocjenjuje Mesić, visok, no stanje još nije alarmantno ako Vlada poduzme sve potrebne mjere o kojima će se i izjasniti. Mesić napominje da je struktura duga drukčija nego prije jer su dugovi iz zadnjeg razdoblja bili za razvoj.

Marija BRNIĆ

Mesića ne brine pad rejtinga

Mesić je ponovno pojasnio razloge svoje isprike u Beogradu, osvrnuvši se time na ankete koje govore da taj njegov čin ne podržava polovica Hrvata, te da mu zbog toga pada rejting. Ispriku, kazao je, nije dimenzirao ni u pogledu jedne nacije, ni u jedno vremensko razdoblje.

— Neki bi, valjda, htjeli da se ja hvalim zločinima koje su učinili hrvatski građani. Ja to prepuštam njima — kazao je Mesić, dodajući kako radi posao koji je koristan za Hrvatsku, te da ga ne brine pada li mu rejting zbog toga.