Vjesnik: 15. 09. 2003.

Veliki obračun je počeo

ANDREA LATINOVIĆ

Ni HDZ niti ja nismo inicirali podizanje kaznene prijave, to je odluka policije, u svom je mudrom stilu upravo izjavio Vladimir Šeks, službeno predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, a neslužbeno »alfa i omega« te stranke i idejni vođa svih njezinih poteza.

Doduše, Sanader jest predsjednik najveće oporbene stranke, no javna je tajna da sve konce u svojim rukama ima upravo Šeks. Uostalom, ne tako davno upravo je Šeks kazao da je »on stvorio Sanadera«.

Naime, samo dan uoči drugoga sabora Hrvatskog bloka, mediji su objavili kako je policija podigla kaznene prijave protiv bivših čelnika HDZ-ove Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta Ivića Pašalića, Ivana Aralice i Ante Belje, pod sumnjom da su nezakonito potrošili 300 tisuća kuna s računa Zaklade.

Iako je Pašalić odmah uzvratio udarac nazivajući tu prijavu »predizbornom« i decidirano optuživši vodstvo HDZ-a da stoji iza toga, u sprezi s Ivicom Račanom, Šeks je odmah opovrgnuo priču da je baš on taj koji je Državnom odvjetništvu »cinkao« trojicu svojih dojučerašnjih stranačkih kolega. Šeks je ustvrdio da je Uprava Zaklade tajno i bez znanja HDZ-ova vodstva trošila novac za osnivanje HIP-a i HB-a.

Pašalić je, pak, sebi svojstvenom hladnokrvnošću uzvratio da je novac od kamata trošen da bi se ispunile želje pokojnog predsjednika Franje Tuđmana za obnovom njegove rodne kuće i škole u Velikom Trgovišću. I još je vodstvo HDZ-a, ali i vlast prozvao »fukarama koje ga neće zaplašiti«.

Veliki je obračun, dakle, počeo i u predizbornoj kampanji koja će sigurno obilovati niskim udarcima ispod pojasa, može se očekivati još mnogo prljavog rublja što će ga ljudi koji su zajedno deset godina vladali državom, jedni o drugima iznositi u javnost blateći se međusobno, a sve radi kupovanja glasača.

A još prije mjesec dana Pašalić je rekao da je Hrvatski blok spreman podržati Sanaderovu vladu, osvoji li HDZ većinu na izborima.

U HDZ-u, međutim, uopće ne računaju na mogućnost da bi i HB sudjelovao u nekoj budućoj vladi stranaka centra i desnog centra. Oni su s Pašalićem završili, ali su ipak svjesni činjenice da bi koalicija HB-a i Tuđmanova HIP-a mogla odnijeti dio glasova njihova biračkog tijela.

No, slučaj HDZ-a i HB-a nije usamljen na hrvatskoj političkoj sceni. Prisjetimo se samo animoziteta koji vlada na liberalnoj strani. Nekad jedinstveni Budišin HSLS, danas je raskoljen na Radoševu Libru, a tu je i Bančev LS. I liberali međusobno izmjenjuju prljave udarce, ali za razliku od tih s desnice, oni to ipak čine diskretnije i bez tako velike pompe. No, u politici su metode u načelu uvijek iste, razlika je samo u nijansama.