Večernji list: 15. 09. 2003.

HOĆE LI VLADA DOISTA STATI IZA MINISTRA BRANITELJA NAKON IZNOŠENJA POPISA DODIJELJENIH STANOVA

Popis stanova ruši Pančića?

Samo premijer Ivica Račan može odlučiti hoće li ministar branitelja politički preživjeti i nakon izbora ili će ostati sam

Na današnjoj sjednici užeg kabineta Vlade ministar branitelja Ivica Pančić trebao bi predati cjelokupan popis više do osam tisuća stambenih jedinica koje je Ministarstvo branitelja dodijelilo proteklih nekoliko godina, a Vlada bi trebala donijeti odluku hoće li objaviti cijeli popis. U Ministarstvu sugeriraju da je pravi trenutak da se objavi popis svih stanova koji su podijeljeni, uključujući i one koje je dao MORH, MUP i lokalne samouprave i za koje također postoji osnovana sumnja da su katkad dijeljeni bez pravih kriterija i na temelju čudne dokumentacije te da bi se lako pokazalo da su neki dobili i po dva ili tri stana, jer nitko nema potpun uvid u podatke za svakog pojedinog "dobitnika".

Način za neobjavljivanje

Priča je počela kad je objavljeno da je narkobos Ivan Skender dobio stan od Ministarstva branitelja kao RVI, nastavljena kad je Pančić najavio da će objaviti kompletnu listu kako bi se trajno riješila nagađanja o tome tko je na popisu i, činilo se, završena obećanjem premijera Račana da će cijela Vlada stati iza svoga ministra u raščišćavanju priče o lažnim invalidima koji su dobili povlastice rezervirane samo za prave ratne vojne invalide.

No prema Večernjakovim izvorima, dijelu Vlade, a Račanu posebno, uopće nije legla Pančićeva akcija. Pančić je svojim prozivanjem "napao" upravo one institucije koje su u lancu već godinama, od nekoliko ministarstava, do mirovinskog zavoda i liječničkih komisija, i stoga premijer nije zadovoljan iako ne smije javno pokazati da ne podržava raščišćavanje nepravilnosti.

- Vidjet ćete da će se pronaći način da popis ne bude javno obznanjen i da se cijela priča ponovno gurne pod tepih, to prije što je Pančić dotaknuo i one koji imaju zaštitu pojedinih ministara - kaže Večernjakov izvor, tvrdeći da već postoje žestoki zagovornici neobjavljivanja liste. Oni se pozivaju na Zakon o tajnosti podataka, tvrdeći da se objavom zadire u prava pojedinaca da zaštite neke od podataka.

Istodobno, pravnici u Pančićevu ministarstvu upozoravaju da je pozivanje na taj zakon u slučaju objavljivanja stambene liste sporno, jer je riječ o podacima koji su već više puta objavljivani čak i na oglasnim pločama te nisu tajni i nema zapreka.

Telefoni zvone u Vladi

Sviđalo se nekome ili ne vrijeme kad je Pančić krenuo u treću akciju, nakon dviju koje su uglavnom nestale zatrpane u ladicma i prekrivene zaboravom, ministar branitelja natjerao je ministra Vlahušića da reagira inspekcijom, da najavi jedinstveno povjerenstvo za vještačenje na razini Hrvatske, a saborski Odbor za zdravstvo da se pozabavi listom od tridesetak liječnika sa sumnjivom dokumentacijom. Prozvao je Vladu zbog toga jer i dalje u Stručnom povjerenstvu za reviziju drži godinama iste ljude od kojih neki i sami imaju sumnjivu dokumentaciju, najavio potpunu smjenu voditelja nacionalnog i regionalnih centara za pomoć oboljelima od ratnih trauma, zatražio da se ispitaju dijagnoze PTSP-a i da se liječnici i MUP angažiraju kako bi se poštovao zakon o vozačkim dozvolama i oružnim listovima.

Previše je to, jer telefoni u mnogim strankama i Vladi ne prestaju zvoniti. Pokušava se intervenirati za mnoge slučajeve, liječnici lobiraju za sebe i svoju zaštitu, a neki upozoravaju da bi se dva mjeseca prije izbora, kad se nudi smiješak i optimizam, takve teške teme mogle odraziti na rejting. Stoga, slažu se mnogi u SDP-u, tek Račan može odlučiti hoće li Pančić politički preživjeti i nakon izbora ili će, nakon obećanja da svi stoje iza njega, ostati sam i proći kao Pedro.