Slobodna Dalmacija: 15. 09. 2003.

MESIĆ POTPISAO ZAHTJEV MVP-a ZA DIJANU PLEŠTINU

Račanova supruga - veleposlanica

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić napokon je odobrio zahtjev Ministarstva vanjskih poslova da se Dijani Pleštini, supruzi premijera Ivice Račana, odobri status veleposlanika. Zahtjev da se Pleština iz formalnog statusa savjetnika prebaci u viši status veleposlanika Mesić je potpisao u srpnju ove godine. Ta informacija, potvrđena sa Zrinjevca i Pantovčaka, ne bi izazvala toliku pažnju kad se upućeni ne bi prisjetili da je još 2000. godine predsjednik Mesić odlučno odbio taj zahtjev. Što se promijenilo u protekle tri godine?

Promijenilo se mnogo, ali ne u protekle tri godine, nego u posljednja dva mjeseca. Premijer Račan i predsjednik Mesić od dva konstantno zavađena političara postali su nerazdvojni saveznici. Sve do prije nekoliko mjeseci vodio se žestoki rat Banskih dvora i Panovčaka oko gotovo svakog problema: oko slučaja Bobetko, oko osude američkog napada na Irak, pa u najnovije vrijeme i oko angažiranja Mesićeva ureda u vezi s predajom generala Gotovine Haaškom sudu.

Dok je Račan ušao u otvoreni konflikt s Haaškim sudom oko predaje generala Bobetka, Mesić je u obraćanju naciji utvrdio da s Tribunalom treba bezuvjetno surađivati i da se nevinost valja dokazivati na sudu. Vlada je s Račanom na čelu vrludala oko potpore američkoj intervenciji u Iraku, potpisivala pismo vilniuske skupine, a onda potezala uže s Amerikancima oko preleta i slijetanja njihovih zrakoplova, dok je Mesić američku akciju bez okolišanja nazvao "nelegitimnom".

Konačno, Mesić se ovih dana do grla uvalio u akciju predaje generala Gotovine, podržao njegov istup u "Nacionalu", usprotivio se njegovu uhićenju, a zatim u nekoliko navrata medijima najavio da će se Gotovina sigurno pojaviti pred sudom. Račan je tu akciju diskretno pratio sa strane, najavljujući samo da će Vlada prikupiti potrebne dokumente i imenujući odvjetnika pred Haaškim sudom.

Nakon toga, naglo se dogodio preokret. S Pantovčaka je otišao Tomislav Jakić, Mesićev savjetnik za vanjsku politiku, što su mnogi diplomati protumačili kao prvu posljedicu dogovora Mesića i Račana. Predsjednik je odlučio uoči izbora otvoreno podržavati Vladu, a zauzvrat će koalicija (u manje-više jednakom sastavu) podržati Mesićevu kandidaturu za novi mandat. Ljubav je procvjetala.

Kao dokaz te ljubavi, Račan je prije nekoliko dana Mesića prvi put od izbora 2000. godine nazvao "našim predsjednikom". "Mesić je u Beogradu bio sjajan", izjavio je Račan jednim novinama, oduševljeno pričajući kako je isprika hrvatskog Predsjednika u Beogradu "puno pomogla hrvatskim državnim interesima".

Ako se Račan i Mesić tako otvoreno podržavaju, to onda znači da će se deva uskoro provući kroz ušicu igle.

Ili će Dijana Pleština konačno dobiti status veleposlanika. Ruka ruku mije, pa su se tako Pantovčak i Banski dvori upustili u partiju tenisa: jedni drugima serviraju komplimente, izmjenjuju usluge, čuvaju si leđa. Uglavnom, pripremaju teren za izbore na kojima će - to je sve izvjesnije - lijeva koalicija zadržati vlast.

A onda bi Račan trebao uzvratiti uslugu 2005. godine i podržati Mesićevu želju za drugim predsjedničkim mandatom. Račan i Mesić nikada se nisu voljeli, ali očito je da politički interesi podgrijavaju skrivene strasti.

Tomislav KLAUŠKI