Slobodna Dalmacija: 15. 09. 2003.

MOŽE LI SE VLADA OPRAVDATI OD OPTUŽBI DA NE ŽELI UHITITI GOTOVINU

Haaški članak 59. kao slamka spasa

ZAGREB - Iako je haaška tužiteljica u non-paperu upućenom hrvatskoj Vladi i diplomatskom koru vrlo žestoko kritizirala ponašanje hrvatskih vlasti i tajnih službi u slučaju Gotovina, hrvatska Vlada spremna je ponovno iz ladice izvući čuveni članak 59. Pravila procedure Haaškog suda i upotrijebiti ga kao posljednji argument zbog čega ne može uhititi generala Antu Gotovinu. U tom članku stoji da svaka vlada koja ne može uhititi i privesti osumnjičenika mora u objašnjenju točno navesti razloge zbog čega to ne može učiniti.

Na to je upozorio njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss u nedavnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji. "Važno bi bilo da hrvatska Vlada pravodobno, prije nego što Carla del Ponte podnese izvješće pred Vijećem sigurnosti, iznese sveobuhvatan prikaz konkretnog stanja stvari kad je riječ o suradnji s Haagom", rekao je Weiss, dodajući kako bi se s tim u vezi "mogla na operativan način koristiti pravila o proceduri Haaškog suda".

Time bi, zaključuje njemački veleposlanik, Hrvatska mogla uvjerljivo dokazati da u potpunosti surađuje s Haagom i tako izbjeći negativne posljedice izvještaja haaške tužiteljice.

Goran Mikulčić, pravni zastupnik Vlade u slučaju Gotovina, potvrdio nam je kako će se Vlada vjerojatno poslužiti tim člankom 59. Pravila o proceduri, kao što se koristila i u slučaju Bobetko.

— Ovo nije nova situacija, korištena je već u slučaju Bobetko — kazao je Mikulčić. Pravila su jasna: Vlada mora izvijestiti tajništvo Tribunala o razlozima zbog kojih ne može uhititi optuženika za ratni zločin i ako ono procijeni da su razlozi opravdani, prihvaćaju se.

U suprotnom, tajništvo obavještava predsjednika Suda koji podnosi izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Koje tada može kazniti državu zbog izbjegavanja obveza.

— Ovaj članak može se koristiti više puta i on nije presedan — dodaje Mikulčić, izrazivši uvjerenje kako Savjet i Ured za suradnju s Haaškim sudom vode o tome računa.

Hrvatska bi trebala prije izvješća Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti uvjerljivo objasniti zbog čega još uvijek nije uhitila generala Gotovinu. Ako haaška tužiteljica u svojem izvješću Hrvatskoj dodijeli negativnu ocjenu, tada je realno očekivati da Velika Britanija i Nizozemska odbiju ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon non-papera haaške tužiteljice, ne ostaje prevelika nada da će hrvatsko pozivanje na taj članak 59. zvučati previše uvjerljivo.

Hrvatska Vlada teško će moći objasniti kako ne zna gdje se skriva Gotovina, jer je Carla del Ponte upozorila na neprihvatljivu praksu Vlade "da ona pasivno čeka da joj netko osigura informacije o Gotovininoj lokaciji ili da se Gotovina sam preda". Čak je i predsjednik Mesić promijenio argumentaciju, naglasivši kako bi se Gotovina trebao pojaviti pred haaškim istražiteljima.

T. KLAUŠKI