Vjesnik: 16. 09. 2003.

LS vjeruje da Vlada zna gdje je Gotovina

Libra dezinformira javnost isticanjem da je eventualna koalicija Libre i LS-a propala zato što je Ivo Banac želio biti nositelj svih zajedničkih lista: pregovori nisu prekinuti zbog toga, nego zato što je Libra procijenila da bi joj koalicija s SDP-om bila korisnija, naglasila je Andrea Feldman

ZAGREB, 15. rujna - »Vjerujem da Vlada ili netko iz Vlade zna gdje je general Ante Gotovina. A Hrvatska ne smije biti talac tog pitanja jer samo možemo imati dugoročnu štetu, posebno u priključivanju Europskoj uniji. Stoga smatramo da nitko oko Gotovine ne bi trebao taktizirati u predizborne svrhe. Ni Vlada niti predsjednik Mesić ne smiju se time neodgovorno poigravati«, rekao je glavni tajnik LS-a Karl Gorinšek na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Podsjetio je kako glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte ističe da i njezin ured i hrvatska Vlada znaju gdje je general Gotovina, a premijer Račan i predsjednik Mesić to negiraju, te je upitao tko onda ne govori istinu. »Nadamo se da će do kraja listopada to pitanje biti skinuto s dnevnog reda«, naglasio je Gorinšek, dodajući kako misli da Gotovina nije u Hrvatskoj nego u jednoj od susjednih zemalja.

Na pitanje ima li predsjednik LS-a i ministar u Vladi Ivo Banac informacije o Gotovini, LS-ovci su istaknuli da Vlada o tome nije raspravljala ali da o svemu novinari ipak moraju pitati Banca osobno.

Glavni tajnik se osvrnuo i na nedavno prihvaćeni rebalans državnog proračuna ističući da je dio medija ustvrdio kako je LS bio protiv rebalansa. To nije točno, navodi Gorinšek, jer je stranka službeno podržala rebalans. No, napominje, demokratsko pravo svakog člana je da glasa po svojim uvjerenjima te je tako i zastupnik Zlatko Kramarić bio suzdržan, dok je Gorinšek osobno glasao za rebalans.

Govoreći o mogućim predizbornim koalicijama, potpredsjednica stranke Andrea Feldman upozorila je da Libra »sustavno dezinformira javnost« isticanjem da je eventualna koalicija Libre i LS-a propala zato što je Ivo Banac želio biti nositelj svih zajedničkih lista. »Pregovori nisu prekinuti zbog toga, nego zato što je Libra procijenila da bi joj koalicija s SDP-om bila korisnija«, naglasila je Feldman, pojašnjavajući da je LS Libri ponudio 50 posto mjesta na svim listama te da u pet izbornih jedinica Libra bude na prvome mjestu. No, zaključila je, Libra je izabrala sigurnost umjesto zajedničkog rada na okupljanju liberalne opcije.

Na konferenciji je također rečeno da LS podržava profesionalizaciju Hrvatske vojske no protivi se trenutačnom ukidanju vojnog roka što predlaže Libra. U LS-u smatraju da je taj zahtjev preuranjen, jer Hrvatska još nije blizu ulaska u NATO. Među ostalim, istaknuto je da bi jedan park u Zagrebu trebao nositi ime prije nekoliko dana ubijene ministrice vanjskih poslova Švedske Ane Lindh, koja je bila osvjedočeni prijatelj Hrvatske. Također, LS-ovci smatraju nedopustivim što zagrebačka uprava već dvije godine ne reagira na njihov zahtjev da jedna ulica ili trg nosi ime po pokojnome predsjedniku LS-a Vladi Gotovcu.

Nečasno Mesićevo uključivanje u izbornu kampanju HNS-a

Glavni tajnik LS-a Karl Gorinšek osudio je, kako je rekao, sve intenzivnije uključivanje predsjednika Mesića u predizbornu kampanju HNS-a.

»LS ne može prihvatiti takav način ponašanja predsjednika države niti prozirna objašnjenja koja dolaze iz Ureda Predsjednika i HNS-a. Predsjednik ne bi smio favorizirati ni jednu stranku niti političku opciju; to je nečasno ponašanje koje ugrožava fer igru i državno izborno povjerenstvo bi se oko toga trebalo izjasniti«, poručio je Gorinšek.

Ivana Knežević