Novi list: 16. 09. 2003.

NOVI KORAK U PROCESU »GOSPIĆKOJ SKUPINI«

Napisana presuda Norcu i Oreškoviću

Nepravomoćna presuda Mirku Norcu (12 godina), Tihomiru Oreškoviću (15 godina) i Stjepanu Grandiću (10 godina), saznajemo, ima više stotina stranica. Rok za već najavljene žalbe 15 dana od primitka presude

RIJEKA – Pismeni dio presude Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću završen je i bit će im uručen sljedećih dana – saznajamo iz neslužbenih krugo va. Ta je presuda preduvjet je da se stranke mogu žaliti i da Vrhovni sud donese konačnu odluku o ratnim zločinima u Gospiću. Odluka kojom je Tihomir Orešković osuđen na 15, Mirko Norac na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina zatvora nepravomoćna je, jer se još trebaju iskoristiti prava na žalbe.

Optuženi su osuđeni zbog odvođenja 50 civila iz Gospića i Karlobaga i njihovu likvidaciju na lokacijama kod Pazarišta i Lipove Glavice. Zbog nedostataka dokaza optužbi je oslobođen Ivica Rožić, a za petog optuženika Milana Čanića, od kojeg je optužba ranije odustala, donesena je konačna odbijajuća presuda. Usmeni dio presude optuženima je uz kratko obrazloženje prilikom izricanja presude iznesen koncem ožujka.

Sutkinja Ika Šarić sada je morala obaviti vrlo velik posao pismenog obrazloženja svih odluka. O kakvu se poslu radi najbolje svjedoči činjenica da presuda poput neke knjige ima više stotina stranica. Optuženici će se tek sada po primitku presude moći žaliti i to u roku od 15 dana. Mogu se žaliti i tužitelji ako su po njihovu mišljenju premale kazne ili na odluku o oslobađajućoj presudi. Prema rečenome, odmah nakon presude svakako se mogu očekivati žalbe Norca i ostalih osuđenih. Međutim, treba očekivati da će se žaliti i druga tužiteljska strana koji bi mogla tražiti više kazne i suđenje Rožiću. Branitelji optuženih su odmah na presudi najavljivali žalbe, a tužitelj Doris Hrast nije se želio izjašnjavati dok ne vidi kompletnu pisanu presudu i sve razloge koji su u njoj navedeni.

Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će se tužitelji postaviti prema presudi za Rožića kojeg je sud u nedostatku dokaza oslobodio, ali je gotovo sigurno da će se žaliti na oslobađajuću presudu, jer je to nagovijestio nakon presude u ožujku.

O svim tim žalbama odlučivat će suci Vrhovnog suda koji će morati donijeti konačnu odluku i reći jesu li riječki suci donijeli odgovarajuće presude. Okončana je samo pravna sudbina petooptuženog Milana Čanića, od koga je optužba na kraju suđenja odustala, privatne osobe nisu preuzele gonjenje pa je donesena odbijajuća presuda na koju se ni tužitelji ne mogu žaliti.

Norac i Orešković proglašeni su krivima, jer su se dogovorili i drugima naredili zatočenje i likvidaciju civila. Ti civili nisu bili povezani sa neprijateljskom stranom niti su podržavali pobunu, zatočeni su i likvidirani bez ikakvog razloga, osim nacionalnosti – naglasila je u usmenom obrazloženju sutkinja i apostrofirala još nekoliko dokaza koje će sada u pisanom dijelu u detalje razrađivati.

Ico MIKULIČIĆ