Novi list: 16. 09. 2003.

Pančićev lažnjak od poštenja

Piše: Jelena Lovrić

Kao što se moglo i očekivati, Vlada se predomislila i odustala od najave da će objaviti popis stanova i kredita dodijeljenih braniteljima. Tako se još jedan Pančićev bučno reklamiran obračun sa zloupotrebama i lažnjacima pokazao kao mjehur od sapunice. Na isti je način iščezla i premijerova odlučnost da će u tom raščišćavanju nepravilnosti cijela Vlada podmetnuti leđa. Akcija je na ho-ruk pokrenuta kada se saznalo da je Pančićevo ministarstvo dodijelilo stan i u Austriji, s paketima droge uhapšenom, Ivanu Skenderu. Dotičnoga je još Tuđmanova vlast smatrala jednim od narkobosova.

Ali odluka Vlade da se po kratkom postupku objavi lista svih branitelja koji su stambeno zbrinuti, trajala je taman koliko i inače izdrži riješenost vlasti da će se obračunati s lopovlukom i kriminalom. Nakon busanja u poštena prsa, redovito izostaje završni udarac. Sada je, tvrde u Banskim dvorima, prevagnuo stav da bi objavljivanje takvih podataka moglo biti protumačeno kao povreda privatnosti pojedinaca. Pitanje je što je starije – pravo onih koji su iz proračuna nešto dobili da to ostane njihova mala tajna ili pravo onih koji proračun pune da znaju na što se on troši. Storniranje odluke o objavljivanju ne treba čuditi, jer oni koji plaćaju ni dosad nisu imali nikakva prava, osim da budu derani. A oni koji imaju priliku da zavuku ruku u državnu blagajnu, ponašaju se kao da im je to očevina.

Ali odustajanju se ne treba čuditi ni zato jer je Pančićevo ministrovanje obilježila podugačka serija žustro započetih i brzo prekinutih, nikada realiziranih obračuna s nepoštenjem i protuzakonitim ponašanjem. Ministar se cijelo vrijeme pokušava predstaviti kao borac protiv kriminala, a de facto ne samo da nije napravio ništa na sređivanju zatečenog kaosa, nego su se i za njegova mandata braniteljska prava, mirovine i stanovi, također kojekako dodjeljivali. Skender je – podsjetimo ponovo – dobio stan za Pančićeve vlasti. Četiri godine od preuzimanja resora nije napravljena ni jedinstvena evidencija dodijeljenih beneficija. Ministar nam – kako je dobro primijetila jedna kolumna – četiri godine prodaje maglu.

Njegov nastup neshvaćenog borca za pravdu – kao, on bi htio, ali nitko ga ne prati – s vremenom je postao krajnje iritantan. U tom pogledu kap koja je prelila čašu njegov je nedavni intervju s naslovnom porukom: »Ja sam za obračun s korupcijom. A vi?« Javnosti tako imputira da ga je u obračunu s lopovima ostavila bez dovoljne podrške, usamljenog. Pitanje čak imputira da općinstvo možda uopće ne želi hvatanje i sankcioniranje kriminala i korupcije.

neuspjehe ona će odgovornost spremno svaliti na javnost. Njeni će se čelnici reklamirati kao manekeni poštenja, a paktirat će s nepoštenima. Birači su im dali mandat da počiste lopovluk i kriminal, pohvataju razbojnike i u Hrvatsku implementiraju standarde društvene pravde. Ništa od toga nije napravljeno, ali na neispunjenim obećanjima traže novi mandat. Sada narod prozivaju da im nije dao podršku. A podršku su rapidno gubili upravo zato jer se nisu držali obećanja da će se obračunati s kriminalom i u hrvatsku državu i društvo vratiti čast i poštenje. Umjesto javnosti, pitanje o tome je li za rat s kriminalom Pančić bi morao postaviti premijeru i ukupnoj Vladi.