Vjesnik: 16. 09. 2003.

Vlada privremeno odustala od objave popisa branitelja koji su dobili stan i kredit

ZAGREB, 15. rujna - Popis stanova i kredita dodijeljenih braniteljima i obiteljima poginulih branitelja neće uskoro ugledati svjetlo dana iako je to Vlada najavila 28. kolovoza.

Tada je obećano da će popis, nakon što ga za otprilike dva tjedna razmotri Vlada, biti objavljen u Narodnim novinama. Premijer je pritom naglasio da će tako oni koji to žele zaustaviti, »morati zaustaviti cijelu Vladu a ne samo jednog njenog člana«, očito aludirajući na prijetnje ministru branitelja Ivici Pančiću i njegovoj obitelji.

Sporni popis - koji počinje s dvjema zbirnim tablicama o dodijeljenim stanovima i kreditima po županijama, a nastavlja se dugim popisom imena - u ponedjeljak su na uvid dobili svi prisutni na sjednici tzv. užeg kabineta premijera. Ali, morali su ga vratiti nakon sastanka na kojem je zaključeno da objavu takvog i svih sličnih popisa treba zakonski utemeljiti, bilo donošenjem novog zakona ili dopunama zakona koji se bave zaštitom osobnih podataka jer su Vladini pravnici zaključili da bi bez tih zakonskih intervencija Vlada mogla biti izložena velikom valu tužbi.

Zaključeno je, također, da se ne mogu objaviti samo popisi branitelja koji su na teret poreznih obveznika dobili stanove i kredite, nego i ostalih građana koji su na drugim temeljima ostvarili neka prava, na primjer, obnovu kuća razorenih u ratu ili otkup stanova.

Razmišlja se i o popisima stambenih kredita koje dodjeljuju državne i paradržavne institucije čiji korisnici plaćaju niske kamate (dva do tri posto), a razliku do komercijalne kamate plaćaju institucije u kojima su zaposleni, na primjer Hrvatska narodna banka.

U Banskim dvorima tvrde da je odustajanje od objave popisa samo privremeno i naglašavaju da popis braniteljskih stanova i kredita sigurno neće biti jedini objavljeni popis korisnika prava koja se financiraju iz poreznog novca.

Na užem kabinetu, saznajemo, nije bilo riječi o rezultatima revizije koju Ministarstvo provodi već godinama, a trebala je otkriti koliko se lažnih invalida služilo novcem poreznih obveznika. No, spomenut je primjer liječnika kojemu je na temelju PTSP-a potvrđeno 70 posto invalidnosti nakon čega je on predsjedao komisiji koja je odlučivala o invalidnosti.

Sanja Kapetanić