Večernji list: 17. 09. 2003.

NAKON RAZMIJENJENIH ISPRIKA IZMEĐU MESIĆA I MAROVIĆA

Bošnjaci traže od Mesića ispriku za rat u BiH

Isprike koje su u Beogradu razmijenili predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik SiCG Svetozar Marović naišle su na golem politički odjek i u BiH. Osim riječi odobravanja, pojedini predstavnici političkog vrha Bošnjaka aktualiziraju priču prema kojoj bi sličnu gestu trebalo napraviti u slučaju rata u BiH. Glavni tajnik stranke SDA Šefik Džaferović poziva predsjednike RH i SiCG-a da upute ispriku BiH zbog, kako kaže, zločina i štete koje su joj susjedne zemlje tijekom rata nanijele. On smatra da je beogradska isprika ostala nepotpuna zato što se nisu ispričali BiH i njezinim građanima, koji su bili najveće žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije. Tajnik SDA smatra da je na BiH izvršena agresija, što se vidi, kako navodi, iz dosad izrečenih presuda pred Haaškim sudom.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu Federacije BiH Ivica Madunić smatra da se Mesić nije trebao nikome ispričavati u Beogradu i da to govori o njemu kao lošem političaru. Kad je u pitanju stav predstavnika SDA, oni, ističe Madunić, smatraju da je BiH samo njihova zemlja.

- Treba postaviti pitanje tko će se ispričati hrvatskim majkama koje su izgubili sinove u ovom ratu. Mislim da se tako ni Mesić ne treba nikome ispričavati. Ne vidim zašto bi se on ispričavao BiH - zaključuje Madunić. Generalni tajnik Srpske radikalne stranke Ognjen Tadić smatra da su isprike lidera zemalja bivše Jugoslavije dobrodošle. - No, kad je u pitanju stav SDA, moram postaviti pitanje kad će se to njihov vođa i ratni zločinac Alija Izetbegović ispričati za srpske i hrvatske žrtve, ali i muslimanske koje je on svojim pogrešnim potezima uveo u krvav rat - zaključuje Tadić. Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da nije trenutak da se na prostoru bivše Jugoslavije jedni drugima za nešto ispričavaju.