Večernji list: 17. 09. 2003.

FEDERACIJA BiH - SVE VEĆA NESLAGANJA U KOALICIJSKOJ VLADI FBiH

HDZ i SDA se razilaze

SARAJEVO - Kriza u odnosima HDZ-a i SDA, koja je izbila prošlog četvrtka kada su hrvatski članovi federalne vlade napustili sjednicu, još traje jer se HDZ-ovi ministri ni početkom tjedna nisu pojavili na uobičajenome kolegiju vlade. Procurila je i vijest da je HDZ zatražio ostavku federalnog ministra obrazovanja, koji je iz SDA.

Sve se to događa se u trenutku dok je HDZ-ovo čelništvo na duljem putovanju po SAD-u te dok oporba sve glasnije traži prijevremene izbore.

- Nismo u prošli četvrtak napustili sjednicu zbog nadglasavanja zakona o braniteljima.

Bila je to kap koja je prelila čašu. Sustavno nas se nadglasava i marginalizira i to je pravi politički problem - ističe zamjenik premijera i ministar financija Dragan Vrankić iz HDZ-a.

Vrankić napominje da je to, osim toga, i neustavno jer se ni jedno federalno ministarstvo nije preselilo u Mostar, što je davno trebalo biti učinjeno.

- Federalni premijer Hadžipašić u Zenici, primjerice, radnicima BH Steela obećava plaće, a s druge se strane bori da Aluminij ima skuplju struju - napominje zamjenik premijera.

Potpredsjednica SDA uvjerena je pak da krize ne bi ni bilo da čelnici HDZ-a nisu u SAD-u.

- Ove ćemo probleme morati riješiti jer je naše partnerstvo s HDZ-om nužno - istaknula je potpredsjednica SDA.

Esdeaovcima je više stalo do očuvanja koalicije jer s njima ni jedna druga stranka ne želi sastavljati vladu. Što se pak HDZ-a tiče, prema njemu su neke oporbene stranke očitovale pozitivniji stav, a ni njen čelnik Bariša Čolak ne isključuje mogućnost koaliranja s kojom od stranaka u BiH.