Večernji list: 17. 09. 2003.

Pošteno, ako ne može drukčije

Piše: Milan Jajčinović

Nakon što se predsjednik države Stjepan Mesić u Beogradu ispričao za sve hrvatske nepodopštine sve do Kosjenca, Tuge i Buge, premijer Ivica Račan ga je pohvalio da je "bio fantastičan"! Usprkos tome što hrvatska većina ne dijeli Račanovo mišljenje o Mesićevoj isprici na beogradskom rendez-vousu premijer nije promijenio mišljenje. Očito se premijer promijenio. Još prije dva-tri mjeseca nije mogao, što se ono kaže, predsjednika Mesića "vidjeti ni nacrtanog", a sada je njime oduševljen! Dok jedni u toj naglo probuđenoj simpatiji vide samo nuđenje, odnosno iskanje izborne solidarnosti, drugi, u ovoj iznenadnoj privlačnosti, vide tek Račanovo "vraćanje duga". Kada je poslije rock-preokreta i svilene revolucije postao predsjednikom trećesiječanjske Vlade, treća supruga Ivice Račana postala je netom nakon toga savjetnicom za razminiranje! I to pri Ministarstvu vanjskih poslova, što je bio institucionalni presedan! Da i ona može biti uspješna kao i sadašnja premijerova družica Dijana Pleština, pokazala je i prva Račanova supruga, Agata, postavši sutkinjom Ustavnog suda! Sada pak saznajemo da je gospođa Račan, odnosno Pleština još napredovala, da je postala veleposlanicom unutar Ministarstva vanjskih poslova! Svoj paraf na njezino formalno unapređenje stavio je predsjednik Mesić. Čak i nekoć skloni premijeru, a sada rezignirani i razočarani, upravo u tome vide razlog za Račanovo beogradske pohvale i za iznenadno "vrijeme nježnosti".

Možda su Račanove supruge doista sposobne žene. To je sasvim moguće. No, ima sigurno i drugih jednako sposobnih žena pa nisu ni ustavne sutkinje ni ambasadorice. Sjećamo li se SDP-ove nekadašnje izborne parole? Bio je to plakat s Račanovim isposničkim likom iznad kojega se kočoperilo: "Pošteno!". Bila je to aluzija i na tadašnje neumjesno etabliranje "duha familije". Ali, eto, ponovo smo svjedoci malih obiteljskih slabosti naše vlasti. Danas bi, poslije kraja trećesiječanjske "velike iluzije", ona parola o poštenju mogla glasiti: Pošteno - ako ne može drukčije!

Nakon što su nas donedavno uvjeravali da se "možda lošije živi, ali se ipak lakše diše", sada nas pak uvjeravaju da se i bolje živi, samo što mi toga valjda nismo svjesni! I još k tome da je sasvim u redu što u muževoj Vladi njegova bračna družica može postati veleposlanicom; pa makar plaću davala i u fond za razminiranje! Nema tu ničeg spornog ni za Predsjednika, ni za premijera. Predsjednik Mesić je ionako samo "uvjereni legalist", a premijer Račan samo pažljivi suprug.