Vjesnik: 17. 09. 2003.

»Ante Gotovina je intervju "Nacionalu" dao u unajmljenoj vili u Beču«

»Vjesnikov« izvor podsjeća da je austrijska policija, nakon napisa da se osumnjičeni general Ante Gotovina skrivao u unajmljenoj vili umirovljenog generala Vladimira Zagorca kod Graza, pretražila vilu / Umirovljeni general Zagorec danas je poduzetnik i, uz unajmljenu vilu u Štajerskoj, ima i stan u Beču / izvor blizak haaškim istražiteljima iznosi još neke pokazatelje prema kojima je, u organizaciju Gotovinina »bečkog« pojavljivanja u javnosti, sudjelovalo još nekoliko poznatih osoba

ZAGREB, 16. rujan - Metropola Europske unije u kojoj se predsjednik uprave tjednika Nacional Ivo Pukanić, prema vlastitom pisanju, u lipnju sreo s odbjeglim generalom Antom Gotovinom posve sigurno je Beč. Tako je izvor blizak haaškim istražiteljima u Zagrebu za Vjesnik protumačio pisanje najnovijeg broja Nacionala. Naš izvor objašnjava da sigurno nije riječ o nekom gradu u Švicarskoj, gdje je prema ranijim informacijama prebivao odbjegli general, jer Švicarska nije članica EU-a.

Kako Gotovina ima i francusku putovnicu, a francuska policija nije bila otvorena prema medijima u slučaju pljačke dragulja iz 1981. za koju je tadašnji pripadnik Legije stranaca osuđen, bilo je pretpostavki da se Gotovina - jedina osoba iz Hrvatske čije uhićenje traži Haag - krije na teritoriju Francuske. »Iako se francuska diplomacija u slučaju Gotovina postavlja znatno "mekše" od, recimo, britanske, Francuska si ni u kom slučaju ne bi dopustila mogućnost da se jednog dana otkrije kako je pružala utočište tako poznatom haaškom bjeguncu. Zato Pariz kao njegovo moguće skrovište otpada«, objašnjava Vjesnikov izvor.

Podsjeća da je austrijska policija, nakon napisa da se Gotovina skrivao u unajmljenoj vili umirovljenog generala Vladimira Zagorca kod Graza, pretražila vilu. Umirovljeni general Zagorec danas je poduzetnik i, uz unajmljenu vilu u Štajerskoj, ima i stan u Beču. Poznato je da je i Zagorec bio sudionik »brijunskog sastanka« 1995., na kojem je hrvatski vojni vrh razgovarao o predstojećoj akciji »Oluja«. Taj je sastanak, prema izvorima bliskim haaškom tužiteljstvu, sastavni dio optužnice protiv generala Gotovine.

Ne držeći mnogo do konspirativnosti kojom je u Nacionalu opisan Pukanićev susret s odbjeglim generalom, izvor blizak haaškim istražiteljima u Zagrebu iznosi još neke pokazatelje prema kojima je, u organizaciju Gotovinina »bečkog« pojavljivanja u javnosti, sudjelovalo još nekoliko poznatih osoba.

»Hrvatski su mediji objavili da se poduzetnik Hrvoje Petrač nalazio u Austriji kada ga je hrvatska policija pozivala na razgovor vezano uz istragu o ubojstvu Vjeke Sliška. Nadalje, poznato je da je Petrač u bliskim odnosima s generalom Vladimirom Zagorcem. A najindikativnija je njegova poslovna povezanost s kumom generala Ante Gotovine, Željkom Dilberom iz Zadra, za kojeg su novine objavile da je pod nadzorom hrvatskih tajnih službi zbog pretpostavki da je u kontaktu s kumom«, navodi Vjesnikov izvor.

I drugi izvori bliski Haaškom sudu ne mogu se načuditi odlučnom nijekanju predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana da hrvatska vlast ne zna gdje je odbjegli general. U vezi s tim navode činjenicu da se, kao prepreka imenovanju Damira Lončarića na mjesto šefa Obavještajne agencije (OA), spominjala rodbinska povezanost s Hrvojem Petračem. Na saslušanju pred saborskim Odborom za unutarnju politiku Lončarić je rekao da njegova kći radi u Petračevu poduzeću, te da mu je supruga rodbinski povezana s Petračevima, ali da on s Hrvojem Petračem nije kontaktirao unatrag pet godina. Podržavajući Lončarića na mjestu šefa OA-e slično je izjavio i predsjednik Mesić dodavši da se, koliko on zna, protiv Hrvoja Petrača ne provodi nikakva istraga.

Indikativno je i da predsjednik Mesić uopće nije dvojio o autentičnosti intervjua generala Gotovine Nacionalu, a da je isti tjednik nekoliko puta objavio da njegov specijalni savjetnik za nacionalnu sigurnost Željko Bagić i šef Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek vode operaciju za prikupljanje dokumenata koji će ići u prilog Gotovini na Haaškom sudu. »Što se tiče hrvatske vlade, zar nije potpredsjednik Goran Granić izjavio da se odbjegli general skriva u Austriji«, napominje jedan diplomatski izvor.

Naši sugovornici podsjećaju i na izjavu Ante Markova, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, prema kojoj su »hrvatske tajne službe u kontaktu s generalom Gotovinom«.

Čini se da u Hrvatskoj, od onih koji su na vlasti, samo u LS-u shvaćaju ozbiljnost prigovora što ih je hrvatskim tajnim službama uputila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. Tako je, na konferenciji za novinare u ponedjeljak, glavni tajnik LS-a Karl Gorinšek izjavio: »Vlada i premijer Račan morali bi tješnje surađivati s okolnim zemljama u kojima bi se mogao skrivati Ante Gotovina, ako on već nije u Hrvatskoj. To je pitanje od velikog značenja za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i nitko ga ne bi smio upotrijebiti u predizborne svrhe. Stoga ističemo da se ni Vlada ni predsjednik države ne bi smjeli poigravati tim pitanjem. Nadamo se da će do kraja listopada, do kada je Carla del Ponte dala rok Vladi, pitanje generala Gotovine biti skinuto s dnevnoga reda«.

Željko Peratović