Večernji list: 18. 09. 2003.

GORAN GRANIĆ, POTPREDSJEDNIK VLADE

Reći ćemo Haagu da ne možemo uhititi Gotovinu

Nove optužnice iz Haaga moguće još za mandata ove Vlade

Hrvatska će morati obavijestiti Haag da nije u stanju provesti nalog za uhićenje generala Gotovine, najavio je potpredsjednik Vlade Goran Granić. U ovom intervjuu on također objašnjava zašto je u raspravama o mogućoj koaliciji sa SDP-om Libra radikalnija nego što bi bila neka veća stranka.

Hoće li članak, u kojem autor intervjua s Gotovinom u tjedniku "Nacional" opisuje okolnosti u kojima je došlo do tog razgovora, biti dovoljno uvjerljiv za Haag? Hoće li Carla del Ponte povjerovati da je Gotovina u EU?

- Ne znam. Teza da je Gotovina u Hrvatskoj ili u BiH starija je od intervjua objavljena ovo ljeto. Ta se teza provlači već dvije godine, a mijenjali su se samo argumenti. No kad je intervju objavljen, otvorena su dva pitanja: gdje je Gotovina dao taj intervju i kako to da novinar može doći do odbjegloga generala, a tajne službe ne mogu. Ali kad bjegunac takva profila nekoga izabere da bi poslao medijsku poruku, naravno da će se osigurati i na svaki mogući način zaštititi. To se događalo i drugdje u svijetu.

Vladin pravni savjetnik Mikuličić kaže da bi u toj situaciji trebalo postupiti kao s Bobetkom: Haag službeno izvijestiti da Hrvatska ne može ispuniti nalog za uhićenje. Hoćete li taj savjet preuzeti u odgovoru glavnoj tužiteljici koji bi trebao biti gotov do 20. rujna?

- Ne mogu u ovom trenutku reći što će sve stajati u tom odgovoru, ali sasvim sigurno napisat ćemo da ne možemo ispuniti tu obvezu. Taj odgovor proizlazi već iz same činjenice da u dvije godine nismo dobili ni jednu relevantnu informaciju o mjestu boravka generala Gotovine, ni od naših službi, a ni iz BiH, gdje javno djeluju različiti obavještajni sustavi. Dužni smo, dakle, o tome izvijestiti Haag.

Slažete li se s ocjenom da se sa slučajem Gotovina Vlada našla u najdelikatnijoj situaciji? Na kraju mandata mogla bi reći da je Hrvatsku približila EU, a istodobno zbog Gotovine to približavanje može biti potpuno blokirano.

- Glavni problem u ove četiri godine bila je vjerodostojnost, ne samo kad je riječ o suradnji s Haagom, nego i u odnosu prema manjinama, povratku izbjeglica itd. Na provjeri je bila vjerodostojnost hrvatskih institucija nakon trećesiječanjskih izbora u usporedbi s razdobljem prije toga. Poslije tri i pol godine ne mogu reći da smo uvjerili sve u međunarodnoj zajednici da se ova vlada vrlo disciplinirano i odgovorno odnosila prema svakom od tih problema.

Očekujete li nove optužnice ako se ne rasplete slučaj Gotovina?

- Istrage se provode, razgovara se sa sve više ljudi. Pred tužiteljstvom je nešto više od godine dana za podizanje novih optužnica i moguće je očekivati da će Haag izaći s novim optužnicama.

Koliko je realno da te optužnice stignu još u ovom mandatu?

- Ne bih to isključio.

Kakve će biti reakcije?

- U proteklih godinu dana nisam čuo da bi itko rekao da se neće odazvati prijedlogu suda, tako da ne vidim ni jedan razlog za političke probleme s tim u vezi. Mislim da će i Vlada i potencijalno optuženi osigurati normalan postupak, te da se dosad pokazalo da je aktivna suradnja sa Sudom najbolji način obrane, jer omogućuje dobivanje vremena za pripremu i obranu sa slobode.

Kakvi su izgledi za koaliciju SDP-Libra?

- Sve što se loše događalo u ove četiri godine upozorava potencijalne koalicijske partnere da stvari treba unaprijed i preciznije utvrditi. Naše je viđenje da dvije stranke trebaju sjesti i dogovoriti se za iduće razdoblje. Postoji raskorak između onoga što želi SDP, koji je spreman razgovarati o koaliciji na razini pojedinih izbornih jedinica, i stava Libre da dvije stranke trebaju vrlo jasno definirati programske ciljeve, sadržaj koalicije i nastupiti zajedno na ovim izborima.

Što SDP dobiva s Librom?

- Dobiva vjerodostojniju poziciju u provođenju reformi i ispunjavanju obveza prema EU.

Problem je u tome što Libra nema snažnu bazu, ali ima ljude s iskustvom u državnoj upravi i parlamentu.

- Naravno da nemamo onu snagu koju je imao HSLS kad je dogovarao koaliciju sa SDP-om, ali se potvrdilo da postoji sinergijski učinak koji Libra može dati SDP-u. Vjerujem da SDP i Libra mogu dobiti više ako idu zajedno nego što bi dobili pojedinačno. Ulazak zastupnika Libre sigurno neće biti na štetu zastupnika SDP-a. S obzirom na to da stranka postoji tek godinu dana i da se u toj poziciji ne može razbacivati solucijama, naš je stav tvrđi nego što bi bio da smo velika stranka i da imamo prostora za pogađanje.

Dakle, ili ćete ići u koaliciju sa SDP-om na nacionalnoj razini ili ćete ići sami na izbore?

- Mislim da je tako .

Bez obzira na to što bi to mogao biti politički kraj Libre?

- Nemojte o tome suditi prerano. Hrvatska je daleko od političke stabilnosti i političke karte još nisu definitivno podijeljene. Koliko će Libra trajati i kakva će biti njezina politička budućnost, još je prerano zaključivati. Ako se sad nejasno programski profilira, to će je stajati političke budućnosti.

Ne očekujem smjene u vrhu tajnih službi

Na najavljenoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost analizirat će se rad tajnih službi u vezi s Gotovinom. Može li se, na temelju dosad dostupnih izvještaja, već govoriti o propustima i odgovornosti nekoga u obavještajnoj zajednici?

- Mislim da ne. Kad je riječ o slučaju Gotovina, nema indicija, bar zasad, da ljudi iz službi nisu izvršavali svoje obveze. Drugi je problem to što su u Hrvatskoj u protekle četiri godine informacije curile na različite nelegalne načine, što je otežavalo rad državnih institucija. Time se mora pozabaviti Vijeće za nacionalnu sigurnost i dati ocjenu o tome u kojoj mjeri možemo uspostaviti zadovoljavajuće rješenje. Naravno, ako postoji nečija konkretna odgovornost, i o tome će se raspravljati.

Je li realno očekivati smjene u vrhu obavještajnih službi kad je godinu dana trebalo za politički dogovor o tome tko će ih voditi?

- Ako bi se pokazalo da je bilo težih oblika zloporabe, došlo bi do smjena, ali to ne očekujem.