Novi list: 19. 09. 2003.

RAZGOVOR: NICHOLAS JARROLD, BRITANSKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ U POVODU POSJETA PREMIJERA IVICE RAČANA VELIKOJ BRITANIJI

Ako Haag ocijeni da Hrvatska ne surađuje, nećemo ratificirati SSP

Kao prijatelji Hrvatske, nadamo se da će Hrvatska i Haški tribunal zaključiti da je ta suradnja potpuna. Ali mi ćemo čekati stajalište Haškog tribunala o stupnju suradnje

Razgovarao: Branko PODGORNIK

Premijer Ivica Račan posjetit će potkraj rujna Veliku Britaniju kao premijer, a ne samo kao stranački dužnosnik, kako se isprva pretpostavljalo. To je jučer potvrdio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj Nicholas Jarrold u razgovoru za naš list, dodavši da će Račan biti dobrodošao u Veliku Britaniju i primljen kao prijatelj. Jarrold se ljubazno odazvao našoj molbi za razgovor, ali je dao do znanja kako nije sretan zbog činjenice što mu hrvatski mediji postavljaju tako puno pitanja u vezi s generalom Antom Gotovinom. Upozorio je, osim toga, da ne može komentirati hrvatska unutarnja politička pitanja.

Potkraj rujna očekuje se susret hrvatskog premijera Račana s britanskim premijerom Blairom. Kako gledate na taj Račanov posjet i kako ocjenjujete trenutačne britansko-hrvatske odnose?

– Srdačno pozdravljamo posjet premijera Račana Londonu. Odnosi između dvije zemlje su dobri, iako – kao što znate – postoji jedno otvoreno pitanje. Mediji su se fokusirali na pitanje Haškog tribunala i generala Gotovine. Ali naš stav je jasan. Postoje druga područja suradnje između dvije zemlje koja su puno važnija i dugoročno će biti vrjednija. To je poput ledene sante s 15 posto crnog vrha kojeg vidi većina ljudi, a to je razlika u stajalištima oko slučaja Gotovine. Ispod te površine odvija se golema suradnja na obostranu korist.

Zabrinut zbog pitanja o Gotovini

Gospodin Mimica će boraviti u Londonu sljedeći tjedan. Naša suradnja s Ministarstvom za europske integracije je nemjerljiva u usporedbi sa zemljama koje se približavaju Europskoj uniji i sa zemljama u regiji, a sastoji se od razmjene mišljenja i iskustava. Zatim, naša suradnja s Ministarstvom obrane je izvrsna. Prošloga tjedna održana je konferencija na čijoj je završnoj svečanosti bio i ministar Picula, zajedno s višim časnicima i pomoćnicima iz Ministarstva obrane. Naši trgovinski odnosi pokazuju sve bolje rezultate. Sudjelujemo u razmjeni mišljenja na svim razinama, od političkih do ostalih pitanja vezanih za vanjsku politiku, i u velikoj većini smo bili suglasni. Zadovoljan sam sveukupnim odnosima, ali zabrinut sam što jedno pitanje privlači toliko pažnje.

U Hrvatskoj je bilo mišljenja da premijer Račan neće posjetiti Britaniju u svojstvu premijera, nego u svojstvu stranačkog dužnosnika. I da je to možda upravo zato što Hrvatska generala Gotovinu nije izručila Haagu?

– Vidio sam ove izvještaje. Poziv je upućen gospodinu Račanu kao hrvatskom premijeru. Njegov sastanak s premijerom Blairom, ministrom vanjskih poslova Strawom, ministrom obrane Hoonom i ministrom unutarnjih poslova Blunkettom bit će održan na nivou dviju vlada.

Hrvatski premijer dobrodošao

Naravno, postoji i stranački dio posjeta. Odnos SDP-a i britanskih laburista vrlo je blizak i u tom smislu gospodin Račan će prisustvovati govoru koji će gospodin Blair imati na konferenciji Laburističke stranke, gdje će govoriti kao stranački vođa, a ne kao premijer. Očekujemo da će premijer Račan posjetiti jedno stranačko događanje i da će, pretpostavljam, održati sastanke s čelnicima stranke. Taj posjet ima dvostruku svrhu, ali sastanci s ministrima su na nivou dviju vlada.

Želio bih dodati da će premijer u Londonu imati izuzetno važan sastanak s gradonačelnikom londonskog Cityja, najvažnijeg financijskog središta u Europi, i jednog od tri najvažnija finanacijska središta u svijetu. Tamo će se susresti s ulagačima, financijskim stručnjacima, ne samo onima vezanima uz Britaniju. Tamo su i brojne japanske banke, njemačke tvrtke, američke – i to će biti uistinu važan sastanak. Premijer će održati govor o Hrvatskoj i Europskoj uniji na najuglednijem političkom forumu. Ovo je posjet kojem pridajemo veliku važnost. Premijer će biti dobrodošao i primljen kao prijatelj moje vlade.

Hoće li Velika Britanija ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske unije ako Hrvatska do proljeća ne izruči generala Gotovinu i ne riješi ostala otvorena pitanja?

– Kao što znate, mi smo odgodili proces ratifikacije prošlog listopada zbog neslaganja oko načina na koji je hrvatska Vlada rješavala najprije slučaj Bobetko, a potom i zbog mišljenja Haškog tribunala da Hrvatska u potpunosti ne surađuje u slučaju Gotovina.

Želimo da Hrvatska započne pregovore o približavanju EU

Čekamo izjavu gospođe Del Ponte u Vijeću sigurnosti UN-a 13. listopada, u kojoj će – nadamo se – reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim tribunalom. Ako ona to kaže, proces ratifikacije će se nastaviti. Ali moram reći da je ovo stvar principa koji zastupa moja zemlja: ako Haški tribunal misli da Hrvatska ne surađuje s Haškim tribunalom, tada se ratifikacija neće nastaviti dok se ta situacija ne promijeni. Kao prijatelji Hrvatske, nadamo se da će Hrvatska i Haški tribunal zaključiti da je ta suradnja potpuna. Ali mi ćemo čekati stajalište Haškog tribunala o stupnju suradnje.

Ovo se ne primjenjuje samo na Hrvatsku, nego i na druge zemlje u sličnoj situaciji. Kada bi moja vlada promijenila takav stav prema Hrvatskoj, onda bi morala promijeniti stav i prema drugim zemljama u regiji. Britanija želi da Hrvatska započne pregovore o približavanju EU čim ispuni sve tražene kriterije. Mi vjerujemo da je to u hrvatskom interesu, interesu regije i u našem interesu. Hrvatska bi mogla poslužiti kao dobar primjer drugim zemljama koje nisu tako napredne. Zbog toga pružamo značajnu pomoć vašem Ministarstvu za europske integracije i nekim drugim ministarstvima i zato će ministar Mimica boraviti u Londonu kako bismo nastavili dijalog.

Može li najnovija izjava gospodina Granića, po kojem će Hrvatska izvijestiti Haag da ne može uhititi generala Gotovinu, zadovoljiti Veliku Britaniju i ostale zemlje EU?

– Ne mogu govoriti u ime drugih zemalja EU. Naš je stav vrlo jednostavan. Ako Hrvatska može zadovoljiti Haški sud da u potpunosti surađuje i da ulaže maksimalne napore da pronađe i uhiti generala Gotovinu, onda ćemo i mi biti zadovoljni. Dakle, ako Tribunal bude zadovoljan, i mi ćemo biti.

Iračkom narodu sada je bolje

Za dva mjeseca u Hrvatskoj će biti parlamentarni izbori. Kako gledate na mogućnost da opozicija pod vodstvom HDZ-a preuzme vlast u Hrvatskoj? Kakav utjecaj bi promjena vlasti mogla imati na brzinu približavanja Hrvatske Uniji i na uklanjanje prepreka koje Hrvatskoj stoje na tom putu?

– Ne mogu komentirati unutarnja politička pitanja. Sve što mogu reći jest da britanska vlada obraća pozornost na vladinu politiku, a ne na sastav vlade.

Je li realno očekivati da će Njemačka i Francuska pomoći SAD-u i Velikoj Britaniji u stabilizaciji stanja u Iraku i poslati tamo svoje vojnike? Kako ocjenjujete namjeru hrvatske Vlade da pošalje u Irak pedeset hrvatskih vojnika? Najnovija je vijest, doduše, da je Vlada odgodila tu odluku?

– Postoji tijesna suradnja među hrvatskim i britanskim oružanim snagama i mi podržavamo hrvatsku aplikaciju za članstvo u NATO-u. Prema tome, podržavamo hrvatsko sudjelovanje u zajedničkim zadacima s britanskom vojskom. Pitanje Iraka je golemo pitanje i bit će predmetom rasprave u New Yorku. Tamo će se odlučiti kako će se stvari dalje odvijati. Mi i naši saveznici otišli smo u rat u Zaljev kako bismo zaustavili tiranski režim koji je prijetio susjedima i vlastitom narodu. To je režim koji je provodio brutalnu represiju, kršio ljudska prava i bio obilježen najgorim mučenjima u suvremenoj povijesti. Vjerujemo da je iračkom narodu sada puno bolje. Čekamo da se uspostavi iračka vlada koja će zastupati interese naroda. Naravno, nakon 30 godina tiranije Sadama Huseina to je teško. Ali niti mi, ni naši saveznici ne želimo ostati u Iraku duže nego što je to potrebno.

Praktična podrška ulasku Hrvatske u EU i NATO

Na koje načine Britanija podupire ulazak Hrvatske u EU i NATO? Možete li navesti neke primjere o kojima hrvatska javnost manje zna?

– Britanija to čini na mnogo praktičnih načina. Mi želimo svako dobro Hrvatskoj i smatramo da je hrvatski napredak i uspjeh u interesu regije, Europe, pa tako i moje zemlje.

Otkada sam u Hrvatskoj, više od 200 hrvatskih dužnosnika boravilo je u Velikoj Britaniji na raznim tečajevima. Također, u Ministarstvu obrane radi naš iskusni stručni savjetnik, koji ima golemo iskustvo u radu s financijama u vojnom sektoru i koji trenutačno radi s kolegama u hrvatskom Ministarstvu obrane. Pomažemo hrvatskom Ministarstvu obrane i u restrukturiranju prema standardima NATO-a.

Ovo su samo dva primjera suradnje o kojima ljudi nisu informirani, jer ih mi ne publiciramo javno, nego nastojimo na njima i dalje raditi, ali suradnja između dviju zemalja u pitanjima obrane kao i odlazak brojnih dužnosnika na tečajeve u Britaniju ostvaruju se na svakodnevnoj bazi i šteta je da samo jedno pitanje privlači toliko pažnje.