Vjesnik: 19. 09. 2003.

Granić bez komentara o imenima navodnih budućih haaških optuženika

Potpredsjednik Vlade Goran Granić nije u četvrtak želio komentirati informaciju zapadnoeuropskog diplomata, koju je objavio jedan dnevni list, da Vlada zna imena budućih haaških optuženika / Preko Vladina ureda za odnose s javnošću novinarima je poručeno da »Vlada nema saznanja o imenima hrvatskih državljana koje Haag namjerava optužiti, pa nije mogla ni razgovarati s njima«

ZAGREB, 18. rujna - Potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za odnose s Haaškim sudom Goran Granić nije u četvrtak želio komentirati informaciju zapadnoeuropskog diplomata, koju je objavio jedan dnevni list, kako Vlada zna imena budućih haaških optuženika te da je s njima razgovarala i da su oni izrazili spremnost otići u Haag.

Preko Vladina ureda za odnose s javnošću novinarima je samo poručeno da »Vlada nema saznanja o imenima hrvatskih državljana koje Haag namjerava optužiti, pa nije mogla ni razgovarati s njima«. A tvrdnje o već obavljenim razgovorima s budućim optuženicima nazvane su špekulacijama.

U Banskim dvorima je prije desetak dana najavljeno da će glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u Zagreb doći početkom listopada, no još se ne može dobiti službena potvrda datuma njezina posjeta iako se u diplomatskim kuloarima tvrdi da će se to dogoditi 6. listopada.

Tada je najavljeno i da će Vlada do 20. rujna napraviti cjelovitu inventuru svih zahtjeva haaškog tužiteljstva i njihova ispunjenja. Vladin ured za suradnju s Haagom, u suradnji sa službenicima Haaškog suda u Zagrebu na tome radi već mjesec i pol dana. Tim se izvješćem, dodaje se u četvrtak, žele »ubuduće izbjeći ovakvi napisi u tisku«.

Sanja Kapetanić