Vjesnik: 19. 09. 2003.

Odbjegli Gotovina i hrvatske obveze

VLADO RAJIĆ

Hrvatsko priznanje, još na razini neslužbene izjave dr. Gorana Granića da država ne može ispuniti obvezu hvatanja Ante Gotovine, osigurati uručenje optužnice i njegov transfer u Scheveningen, ne mijenja težinu tereta suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom.

Jest, točno je da dvije godine koliko bijeg traje hrvatska policija i obavještajci nisu dobili ni jednu relevantnu informaciju o kretanju i boravku haaškog optuženika. Točno je da ni suradnja sa sličnim službama u BiH i šire nije urodila kvalitetnijim podatkom. Najnovije informacije da je Gotovina u Londonu, pa u Parizu, pa u Beču, još su daleko od službene potvrde. I zato je logično da dr. Granić kaže kako će Haaški sud o svemu tome biti obaviješten službenim putem.

Vlada, mjerodavna državna tijela i ostali čimbenici upleteni u »slučaj Gotovina« od samog su početka pod udarom sumnje u vjerodostojnost informacija na različite načine upućenih iz Zagreba u Haag. Za dvije godine bijega javljali su se mnogi »koji znaju da je netko iz vlasti signalizirao Gotovini da je optužnica stigla u Zagreb«. »Znaju« da je optužnica bila u ladici baš toliko koliko je bilo dovoljno da Gotovina pobjegne. »Znaju« da policija sprema akciju hvatanja negdje u Hercegovini, pa negdje na granici s BiH, pa tko zna gdje.

Kad se tome dodaju oni koji su ga »vidjeli«, koji znaju tko s njim kontaktira, koji znaju čak i njegove privatne planove neostvarive na izbjegličku daljinu, onda je zbrka totalna, a nužnost službenog dopisa Sudu velika. Pritom vjerodostojnost hrvatskih tijela ovisi o jednom naoko banalnom podatku: hoće li i može li Hrvatska dokazati da je Gotovina na teritoriju Europske unije.

Hrvatska se ne želi neuspjehom u Gotovininu hvatanju odreći svojih obveza vezanih za cijeli slučaj. I ne može. Gotovina sa svim svojim brojnim putovnicama i dalje je samo i isključivo hrvatski građanin, Hrvatska je zemlja dužna ispuniti obvezu izručenja Gotovine Haagu. I makar ima nečeg posprdnog u činjenici da je Gotovina, vjerojatno, u zemlji koja najviše napada Hrvatsku zbog Gotovine, Hrvatska će taj ceh do samog izručenja morati sama plaćati.