Vjesnik: 19. 09. 2003.

Smokvina: Još nije prevedeno Šuškovo pismo iseljenicima

Sudac u Klagenfurtu saslušao Radovana Smokvinu koji je podnio tužbu protiv Šarinića i ostalih zbog pronevjere iseljeničkog novca / Ako se pokaže da se proces rasteže, Smokvina najavio da će se žaliti austrijskom ministarstvu, a zatim Europskom sudu

ZAGREB, 18. rujna – Radovana Smokvinu, hrvatskoga iseljenika koji živi u Švicarskoj, u četvrtak je saslušao Franz Müller, istražni sudac Zemaljskog suda u Klagenfurtu. Smokvina je saslušan kao podnositelj privatne tužbe, u slučaju istrage protiv Hrvoja Šarinića i ostalih zbog teške prijevare i pronevjere iseljeničkoga novca s računa u Villachu.

»Objasnio sam sucu Mülleru da od novca koji smo mi, iseljenici, prema pozivu pokojnog ministra Šuška, uplatili na račun u Villachu za obranu Hrvatske, nije kupljen ni jedan metak. Pozvao sam se na javno svjedočenje Martina Špegelja da je Hrvatska 1991. zauzećem vojarni JNA imala dovoljno oružja i streljiva za obranu«, izjavio je Vjesniku Smokvina.

Od suca je saznao da pismo ministra Šuška kojim se iseljenici pozivaju da uplate novac na račune u Villachu još nije prevedeno.

»Ako se ispostavi da se taj postupak namjerno rasteže ne bi li ga se prepustilo hrvatskom pravosuđu, obratit ću se austrijskom ministarstvu pravosuđa, a sljedeća je instanca Europski sud u Strasbourgu«, najavio je Smokvina.

Istraga austrijskoga suda o iseljeničkom novcu - milijun i pol eura koji su s računa u banci u Villachu 1998. prebačeni u Hrvatsku na račun HDZ-ove Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta u Privrednoj banci Zagreb, traje već dvije godine.

Smokvina je i pred zagrebačkim Općinskim sudom pokrenuo parnicu protiv Zaklade.

U istragu o iseljeničkom novcu uključili su se i Državno odvjetništvo te policija koja je prije tjedan dana podnijela kaznenu prijavu protiv Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice zbog sumnje da su kao čelnici Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta oštetili državu za 300 tisuća kuna.

Željko Peratović