Slobodna Dalmacija: 20. 09. 2003.

PREDSTAVNICI TRANSPARENCY INTERNATIONALA HRVATSKA S PREMIJEROM RAČANOM

Građani traže obračun s korupcijom

ZAGREB - Premijer Ivica Račan primio je danas predstavnike Transparency International Hrvatska (TIH) koji su ga upoznali o rezultatima istraživanja prema kojima građani očekuju teže kazne za prekršitelje, a od vlasti veću sposobnost u sprječavanju korupcije. Rezultate istraživanja TIH-a, nacionalne podružnice svjetske mreže udruga koje se bave suzbijanjem korupcije, premijeru su predstavili predsjednik te udruge Zorislav Antun Petrović, član Upravnog odbora Josip Kregar i izvršna direktorica Ana Milovčić, priopćeno je iz Vlade.

Istraživanje, provedeno na reprezentativnom uzroku građana, uključivalo je pitanja koja se odnose na sukob interesa državnih dužnosnika i regulacije prava na dostupnost informacija. Ocijenivši istraživanje vrijednim doprinosom u identificiranju i izučavanju korupcije, Kregar je naglasio kako je rejting Hrvatske na međunarodnoj listi porastao u odnosu na 2000.

Istaknuo je nekoliko pitanjima u vezi s korupcijom prema kojima je javnost izrazila posebnu osjetljivost. Kad se spominje korupcija, građani očekuju teže kazne za prekršitelje, a od vlasti očekuju veću sposobnost u sprječavanju korupcije, rekao je Kregar.

Kao pozitivan pomak predstavnici TIH-a istaknuli su izuzetno važnim usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti tajnosti podataka kojim bi javnosti postale dostupne informacije od javnog interesa, stoji u priopćenju.

Govoreći o pitanju korupcije u Hrvatskoj, Račan je rekao kako je svjestan koliko je pitanje korupcije u Hrvatskoj složeno, od materijalnog do moralnog aspekta. Raskol oko nerealnih aspiracija i realnih mogućnosti plodno je tlo za korupciju, rekao je Račan te istaknuo kako je potrebno razviti svijest o nužnosti veće participacije svih demokratskih struktura u političkom i društvenom životu.