Vjesnik: 20. 09. 2003.

Zašto se Sanader ne smije uistinu odreći Pašalića

HDZ ovih dana ritualno pere ruke od Pašalića kao krivca za sve zlo u devedesetima. No, u pokušaju osvajanja koalicijske vlasti HDZ će, kako se sada čini, morati prihvatiti svaku raspoloživu zastupničku ruku. Pa i Pašalićevu, ako uđe u Sabor. Zato HDZ, za razliku od SDP-a, nije unaprijed najavio s kojim strankama želi a s kojima ni po koju cijenu neće koalirati

SANJA KAPETANIĆ

Ne možemo vam otkriti predizborne adute i programe, jer se ne zna kada će biti izbori. To je, ukratko, odgovor koji se u svim strankama dobiva na pitanja o konkretnoj ponudi s kojom žele privući birače. Nitko još, dakle, nije spreman otići korak dalje od zaklinjanja u brži gospodarski rast, pravnu državu, međunarodno superjaku Hrvatsku i slične krasne stvari. I tvrdnje da će sve to baš ta stranka znati ostvariti brže i bolje od svih drugih.

Ali, kampanja je i te kako počela. Bez obzira na to što oporba upozorava da je vlast povlači za nos jer još nije objavila datum izbora. Uostalom, i po istupima oporbenih čelika sasvim je jasno da se izbori očekuju potkraj studenoga. Tjedan prije ili kasnije, sasvim je svejedno.

Zato su se Budiša i stariji brat Granić konačno uspjeli dogovoriti o predizbornom savezu u kojem je svaki morao žrtvovati ponekog svog pulena na izbornim listama. Zato je SDP morao konačno priznati da ozbiljno traži način kako u Sabor progurati Radoševu Libru u kojoj je i mlađi brat Granić, koji je za trećesiječanjske vlade odradio golem posao. Zato su još uoči Papina posjeta HSS i SDP zakopali ratne sjekire. Zato su koalicijski sporazum sklopili HB i HIP. Zato u Istri SDP ide pod ruku s IDS-om. Na toj su razini, dakle, stvari jasne. Glasati se može za lijevi blok oko SDP-a ili desni na čelu s HDZ-om. Sve ostalo su nijanse.

Na temelju čega će birači odlučiti kome će dati glas? Pogotovo oni koji su još neodlučni. Samo HDZ i SDP imaju tzv. čvrsto biračko tijelo, birače koji će ih zaokružiti bez obzira na sve nezadovoljstvo ovim ili onim potezom stranačkog vodstva. Ostali ipak odvaguju i procjenjuju.

Za vladajuće je aktualna kvazitajnovitost donekle razumljiva. Oni su svoje namjere i sposobnost da ih ostvare iskazivali tri i pol godine. Birači će ih po tome ocjenjivati mnogo više nego po obećanjima da će u sljedećem mandatu biti brži i bolji.

Izostanak odgovornosti za prošle tri i pol godini oporbu, pak, samo naizgled dovodi do bitno povoljnije pozicije. Jer, čak i da ponudi najljepša brda i doline, ona se još mora hrvati s tragovima desetogodišnje vladavine HDZ-a, zbog kojih je HDZ 2000. izgubio izbore. A tragovi su još su svježi. Pa i više od toga. Naime, uoči ljeta se pokazalo da je pad rejtinga vladajućih među onima koji su ih izabrali velikim dijelom posljedica upravo činjenice da se mutne vode ni do danas nisu razbistrile.

S druge strane, sve javnosti poznate relevantne ankete pokazuju i dalje da HDZ nije u svoj tabor uspio privući znatniji broj birača koji su mu 2000. okrenuli leđa. To znači da velik dio birača ne vidi razliku između današnjeg, Sanaderova HDZ-a i onog prijašnjeg.

Bez obzira na to što Sanader tvrdi da je HDZ shvatio za koje je pogreške platio račun pa se u prošle tri i pol godina riješio onih koji su za te pogreške najodgovorniji. U prijevodu, Pašalića i njegove ekipe. A sve dok birači ne povjeruju da HDZ uistinu nije onaj što je bio devedesetih godina, Sanader može obećavati brda i doline, ali će se do Banskih dvora teško probiti.

Pri tome mu sigurno neće ići na ruku činjenica da današnje vodstvo HDZ-a uglavnom čine osoba koje su i devedesetih bile u samom vrhu HDZ-a (npr. Šeks) ili na medijski vrlo istaknutim mjestima (Sanader, Kosor, Žužul). A dobro poznata »stara« HDZ-ovska lica vode i neke potencijalne koalicijske partnere (Mate Granić, Ivić Pašalić, Miroslav Tuđman...).

Zato je zanimljivo promatrati kako HDZ ovih dana ritualno pere ruke od Pašalića kao krivca za sve zlo u devedesetima. Naime, kako sad stvari stoje s biračkom podrškom, HDZ će, ako dođe u prigodu formirati koalicijsku vlast, morati prihvatiti svaku raspoloživu zastupničku ruku. Pa i Pašalićevu, ako uđe u Sabor. Zato HDZ, za razliku od SDP-a, nije unaprijed najavio s kojim strankama želi a s kojima ni po koju cijenu neće koalirati.