Vjesnik: 22. 09. 2003.

Hrvatska u dokazivanju svoje vjedostojnosti

U Europskoj komisiji znaju da će za učinak ekonomskih reformi, za koje je prošli tjedan Europska banka ustvrdila da moraju ići brže, ipak trebati neko vrijeme/ »Na kraćem štapu« nalazi se ispunjenje političkih preduvjeta, pa je izvjesno da će hrvatski napredak u sljedećih nekoliko mjeseci ovisiti isključivo o njima

BRUNO LOPANDIĆ

Prva tri dana ovoga tjedna u Bruxellesu će se voditi važni razgovori nakon kojih će se moći naslutiti kako Hrvatska kotira u očima Europske unije. Hrvatsko izaslanstvo, na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem, obavlja političke konzultacije na kojima će se raspravljati o svim, još uvijek problematičnim točkama u ispunjavanju političkih kriterija.

Riječ je naravno o prvih 14 stranica upitnika Europske komisije u kojem se nalaze sva pitanja koja trenutačno otežavaju izvjesnost brzog ritma hrvatskog približavanja Europskoj uniji; suradnja s Haaškim sudom, povratak izbjeglica i njihove imovine te pravosudne reforme.

Hrvatska će predstavnicima Europske komisije, kao uostalom nekoliko dana kasnije i glavnoj tužiteljici Haaškoga suda Carli del Ponte, a tim slijedom i Vijeću sigurnosti UN-a, morati dokazati da, kada je riječ o suradnji s Haaškim sudom, ne drži fige u džepu, da politički ne kalkulira te ne izbjegava uhititi haaškoga bjegunca Antu Gotovinu.

U uskomešanoj situaciji svaki se dan o Gotovininoj lokaciji pojavi nova informacija, no gomila tih obavještajnih tračeva u političkom pozicioniranju Hrvatske ove jeseni ne može pomoći.

Dapače, može joj samo štetiti.

Unatoč različitim objašnjenjima o tome koji bi scenarij bio najpoželjniji i najbezbolniji za sve, uključujući i onaj koji navodno Gotovina priželjkuje - dati iskaz prije nego što se preda - neće uspjeti. Gotovina se mora pojaviti pred Haaškim sudom i tamo dokazivati svoju nevinost.

Takvim razvojem situacije Hrvatska bi prestala biti taocem jednoga bijega, a veliki bi problem riješila i s Velikom Britanijom koja zbog hrvatskih problema s Haagom još uvijek nije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatski premijer odlazi za tjedan dana u radni posjet Velikoj Britaniji, pa će i taj susret biti prilika da u razgovorima s britanskim premijerom Tonyjem Blairom potvrdi kako je Hrvatska predana načelima pravne države.

Hrvatski problemi, kad je riječ o toj međunarodnoj obvezi, nisu započeli i završili s Gotovininim bijegom. Iako još uvijek nije poznato što će glavna tužiteljica Carla del Ponte reći Vijeću sigurnosti UN-a, sasvim je sigurno da neće izbjeći napomenuti dvije činjenice; da Vlada nikad nije uručila optužnicu generalu Janku Bobetku i da je pustila generala Gotovinu da pobjegne.

Potpredsjednik hrvatske vlade Goran Granić je u jednom od posljednjih medijskih istupa priznao da Hrvatska gotovo četiri godina ima velikih problema upravo s vjerodostojnošću.

Hrvatski premijer će nakon Londona vrlo brzo, već 8. listopada, otići u Bruxelles gdje će Romanu Prodiju uručiti upitnik s upisanim odgovorima.

Iako su se dijelovi državne uprave međusobno natjecali tko će prvi odgovoriti na pitanja iz vlastita resora, ključna pitanja čekaju do posljednjeg trenutka - ona o političkim preduvjetima, ali i ona o planiranim gospodarskim vizijama. O tome se u Hrvatskoj, priznala je i sama Vlada, malo tko dobro snalazi. Zbog toga je do posljednjeg trenutka ostalo prazno mjesto za odgovor na mjestu gdje Europsku komisiju zanimaju detalji o, primjerice, privatizaciji i kako će se ona dalje razvijati.

U Europskoj komisiji znaju da će za učinak ekonomskih reformi, za koje je prošli tjedan Europska banka ustvrdila da moraju ići brže, ipak biti potrebno neko vrijeme. »Na kraćem štapu« nalazi se ispunjenje političkih preduvjeta, pa je sasvim izvjesno da će hrvatski napredak u sljedećih nekoliko mjeseci ovisiti isključivo o njima.

Hrvatska je u procesu utrke s vremenom, jer su rokovi vrlo kratki, ponovno u utrci za povratom narušene međunarodne vjerodostojnosti. Tu vjerodostojnost, prema posljednjim stajalištima EU-a, morat će potvrditi i u pitanju proglašenja gospodarskog pojasa.