Slobodna Dalmacija: 22. 09. 2003.

ZBOG BOLESTI BORISA KANDAREA ODGODA SUĐENJA ANTI ĐAPIĆU

Ne može mentor autobusom

SPLIT - Odgođeno je suđenje saborskom zastupniku Anti Đapiću i prof. dr. Borisu Kandareu optuženima za makinacije pri izradi magisterija te će se nastaviti u studenome.

Braniteljica Ante Đapića dan ranije je zbog službene spriječenosti zatražila odgodu sazvanog ročišta što je sudac Robert Pešutić uvažio. U međuvremenu je stigla nadopuna nalaza i mišljenja dr. Željka Cesareca iz Kraljevice, specijalista kirurške ortopedije. Na posljednjoj raspravi u svibnju razlog odgode, po treći put, bile su zdravstvene tegobe prof. dr. Kandarea prouzročene lumbagom. Pročitan je tada nalaz stalnog sudskog vještaka suda u Rijeci dr. Cesareca gdje drugooptuženi boravi. Mišljenje vještaka je bilo kako bi put dug 350 kilometara u klasičnim uvjetima koji podrazumijevaju javni prijevoz mogao dovesti do pogoršanja njegova stanja.

Prije posljednjeg ročišta na zahtjev splitskog suda dr. Cesarec je pregledao ponovno Kandarea te je nalaz bio isti kao i prvi put. Kako se vještak izjasnio, došlo je do pogoršanja stanja te Kandare nije sposoban pristupiti ako treba putovati autobusom. U obzir pri realizaciji transporta dolazi automobil s dobrim amortizerima i sjedištem prilagodljiva naslona, sanitetsko vozilo gdje može putovati u ležećem položaju, avion ili pak brod s kabinom, izjasnio se vještak.

Optužni akt tereti Đapića i Kandarea za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na navedeno kazneno djelo, pri čemu je Đapić stekao magisterij znanosti. Kandare je, prema optužnom prijedlogu, kao izvanredni profesor na splitskom Pravnom fakultetu kao mentor priskrbio Anti Đapiću u svibnju 1999. godine akademski stupanj magistra znanosti, iako je njegov rad bio gotovo u potpunosti prepisan.

Nadležni sudac odgodio je suđenje za studeni.

K. MARIĆ BANJE