Slobodna Dalmacija: 22. 09. 2003.

Državni sabor u Poljudu

Siniša PAVIĆ

Kad bi se pjesma o Nadalini bavila parlamentarnim izborima uzmjesto jajima, jamačno bi jedan od stihova bio i onaj kako se izbori na milijun malih načina mogu prognozirat! Začudna je pri tom i divljenja vrijedna lakoća kojom čelnici svih mogućih parlamentranih i izvanparlamentranih stranaka u susret izborima lupaju brojčice zastupničkih mandata koje kane sto posto osvojiti. Izabranih je zapravo toliko da bi najpametnije i najpoštenije bilo svehrvatski sabor opet vratiti na Duvanjsko polje. Placa koliko voliš, gužvi mjesta nema, a stolicu može svatko donijeti od doma. Deseterac, za sva vremena, zagarantiran!

No, pođimo redom recimo od novosonovane koalicije DC-a i HSLS-a čiji čelnici bez imalo sustezanja, pravdajući se sinergijskim učinkom, što god da to značilo, prognoziraju, pače tvrde kako će osvojiti 25 zastupničkih mandata. Brojci od 25 mandata nada se i vladajući HNS, a kako trenutačno stranka u Saboru ima dva zastupnika, bio bi to skok od "milijun" posto! Dvadeset do trideset zastupnika zaziva i HSS stranka koja će, hineći skromnost, po svim najavama potrošiti možda i ponajviše novca na kampanju; čelnike rastočena LS-a koji trenutačno ima četiri zastupnika ništa ne priječi da skromno izjave kako će na izborima dobiti 10 mandata, a jedino bi samozatajna Libra bila zadovoljna klubom zastupnika i u budućem sazivu, što hoće reći minimum tri zastupnika. U HSP-u su, pak, uvjereni da će ih odricanje od crne boje, o vrat opasana i naočitu muškarcu tako neprilična roza kravata te savjetnik Slaven Letica učiniti vrijednim brat-bratu 15 mandata, a u Pašalićevu HB-u ne dvoje da ih mirita ni manje ni više nego 18 zastupnika.

Kad se sve zboroji i oduzme, to je 126 zastupnika!?! Dodati tomu valja velikodušno jednog Canjugu iz HND-a, možda koga iz PGS-a makar ga koalicijski HNS vukao za sobom, pet do šest neuništivih manjinaca i kojeg zastupnika dijaspore, što nas silom matematičke pravde dovodi do kakvih 130 zastupnika i užasna zaključka - SDP-u i HDZ-u ostaje ni 30 slobodnih stolica! Zapravo, ostaje im još manje prostora kad SDP svom koalicijskom partneru IDS-u u 8. izbornoj jedinici prepusti jedno pet mandata. A, apetiti ogromni, pa dok HDZ i Sanader snuju oko 50 mandata, u SDP-u raspoloženje je na razini kojih 60 mandata!

I, što sad kad u Saboru ima u vrh glave slobodnih 150 stolica, a potreba ih je od 236 i to samo za parlamentarne stranke bez, primjerice, jednog Zubaka koji ne dvoji da će Vladu sam oformiti!? Ništa drugo nego Sabor prebaciti na Duvanjsko polje, Dugopolje ili na Poljud u kojem su stolice baš ko ispod čekića, a sve poradi pomirbe svehrvatske i atmosfere u kojoj za pljuvanje slijeva nadesno neće biti mjesta, jer će za svakog biti mjesta. Nema veze što bi u tom Saboru aposlutnih brojki, pobjedu ipak odnijela ljevica iliti lijevi blok. Jer, 128 zastupnika koliko se sprema osvojiti sadašnja garnitura na vlasti više je od 90 zastupnika koalicije što ju zaziva Sanader.

Izbori se, usitinu, mogu na milijun malih načina prognozirati, baš kao što se kampanje mogu na milijun malih načina voditi. Pri tom im je jedino zajedničko da ama baš svi prije svega računaju na birački, dobro znani hrvatski brzi zaborav, jer u protivnom ne bi takve brojke lupetali. Umjetnost od zaborava pri tom će se ponajviše testirati u 10. izbornoj jedinici, u 10. krugu pakla gdje na prolaz računaju ama baš sve opcije, i Budiša, i Pašalić, i Sanader, i Jurjević, i Tadić.

Zaboraviti tako valja da je dr. Pašalić preko noći postao Dalmatinac a da riječi dalmatinske ne zna i da se taj 'miran čovjek' iz Sesveta prošli put kandidirao u zagrebačkoj Dubravi. Zaboraviti valja sve pretvorbene skandale, rekete i tajkune protiv kojih Sanader onomad nije imao ništa protiv, zaboraviti valja nakaradnu splitsku koalicijsku vlast amenovanu i od Jurjevića, zaboravit valja crnokošuljaške pohode blagoslovljene od pravaša, zaboravit valja da je jedan Mate Granić nema dugo bio predsjednički kandidat HDZ-a, a Dražen Budiša nema dugo puštao u zrak na Bačvicama šarene balone s logom SDP-a.

Jedino ne treba zaboravit na činjenicu da zastupnički manadat piza minimum 15 tisuća kuna na mjesec i da se ljude na to navikle ne smije potjerati na cestu! Živjeti se jednostavno mora s istim licima, lošim ambicijam i prognozama, druge nema, svjedno gađali lijevo ili desno, barem dok u Saboru ne bude mjesta za njih 236!