Slobodna Dalmacija: 22. 09. 2003.

EKSKLUZIVNO - SAZNAJEMO PRIJE NEGO ŠTO JE PROMAKNUTA U STATUS VELEPOSLANICE ZA RAZMINIRANJE

UNICEF odbio imenovati Dijanu Pleštinu za svoju veleposlanicu

Misija RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku prije pola godine lobirala je za imenovanje Račanove supruge za veleposlanicu UNICEF-a. Međutim, početkom ljeta stigla je odbijenica. Kad imenovanje nije prošlo u UN-u, prošlo je na Pantovčaku. U novom duhu dobrih odnosa Predsjednika države i Vlade

ZAGREB - Prije nego što je promaknuta u status veleposlanice za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova, Dijana Pleština kandidirala se za veleposlanicu UNICEF-a. Kako doznajemo iz hrvatskih diplomatskih krugova, Misija RH pri Ujedinjenim narodima dobila je zadatak da uoči ljeta žestoko lobira pri najvećoj svjetskoj organizaciji da se suprugu hrvatskog premijera Ivice Račana imenuje veleposlanicom pri UNICEF-u.

Bio je to samo nastavak inicijative smišljene u vladajućim krugovima da se Pleštinu najprije imenuje hrvatskom veleposlanicom dobre volje. Misija RH pri UN-u u New Yorku otišla je korak dalje i prije otprilike pola godine lobirala za imenovanje Račanove supruge za veleposlanicu UNICEF-a. Međutim, početkom ljeta stigla je odbijenica.

Nesuđenu veleposlanicu UNICEF-a neposredno nakon toga utješio je predsjednik Stjepan Mesić stavljajući svoj potpis na tri godine star zahtjev Ministarstva vanjskih poslova da se Dijanu Pleštinu iz statusa savjetnice za razminiranje promakne u status veleposlanice. Navodno radi predsjedanja svjetskom konferencijom o razminiranju.

Ovaj djelić sage o diplomatskom napredovanju supruge Ivice Račana pokazuje do koje je mjere hrvatska diplomacija bila spremna ići u zadovoljavanju njezinih karijerističkih apetita. U to su se savršeno uklopila nemušta objašnjenja iz vladajućih krugova. Vlada je ovih dana tvrdila kako je Pleština imenovana veleposlanicom samo radi predsjedanja svjetskom konferencijom o razminiranju, koju je Hrvatska dobila prije par mjeseci, iako je prvi zahtjev za promaknućem predsjednik Mesić odbio još 2000. godine.

Osim toga, SDP-ovi krugovi nudili su objašnjenje prema kojemu se Pleština protekle tri godine bavila volonterskim radom u Ministarstvu vanjskih poslova, iako je pritom zaradila 190.463 kune. Račanovi stranački kolege uvjeravali su javnost da je Pleština taj novac darovala u fond za razminiranje, zaboravljajući pritom da ona tu svoju plaću iz državnog proračuna nije morala uložiti ni u kakav fond, već da je to ovisilo o njezinoj dobroj volji.

Najnovija informacija o tome da se državni aparat angažirao na postavljanju Dijane Pleštine za veleposlanicu UNICEF-a ruši i te dvije, ionako labave, argumentacije. Kad imenovanje nije prošlo u UN-u, prošlo je na Pantovčaku. U novom duhu dobrih odnosa Predsjednika države i Vlade.

Tomislav KLAUŠKI