Slobodna Dalmacija: 22. 09. 2003.

ODVJETNIK LUKA MIŠETIĆ, BRANITELJ OPTUŽENOGA HRVATSKOG ČASNIKA

Del Ponte mora zatražiti promjenu optužnice protiv generala Gotovine

Kako komentirate izjavu haaškoga suca Schomburga da Vaš branjenik Ante Gotovina neće biti saslušan u Zagrebu, odnosno da mora u Haag?

— Ustvrdio bih da sudac Schomburg nije izjavio da Gotovina neće biti saslušan u Zagrebu, niti da on mora u Haag. Tu se radi o nekim pravnim finesama; sudac je, kao prvo, rekao da u sadašnjem pravnom stanju, budući da postoji optužnica i međunarodne tjeralice, naravno ne postoji mogućnost da se njega sasluša u Zagrebu dok ta optužnica i te tjeralice postoje. Prema tome, ja se slažem s time kao pravnom analizom trenutačne situacije.

Pitanje za tužiteljicu

Drugo, on nije rekao da se optužnica ne može promijeniti prije nego što Gotovina stigne u Haag, jer to jednostavno nije točno ni po Statutu ni po praksi Haaškog suda. On je odgovorio na konkretno pitanje može li Tužiteljstvo kao tužiteljstvo povući optužnicu, kao i što je odgovorio da je to nemoguće po Statutu. Ja se s time slažem, ali to je samo pravna finesa.

Dakle, Tužiteljstvo može predati prijedlog Sudu da se povuče optužnica, i do danas se to iskoristilo 16 puta — 16 optužnica je povučeno, a da se optuženik nije pojavio pred Haaškim sudom. Sudac Schomburg je točno rekao da Tužiteljstvo ne može samo na svoju ruku povući optužnicu, no Haaški sud to može učiniti na temelju prijedloga Tužiteljstva i, koliko ja znam, nikada Haaški sud nije odbio prijedlog Tužiteljstva da se povuče jedna optužnica.

Koliko je u slučaju Ante Gotovine, prema Vašem mišljenju, realno da se učini taj korak, s obzirom i na nove dokaze o kojima se govori?

— Prvo, ja neću ulaziti u to što je realno, a što nije realno, jer je to jedno ekskluzivno pitanje za Carlu del Ponte. Ne bih spekulirao o tome, ali bih dodao da Carla del Ponte, ako shvaća svoje etičke i pravne dužnosti ozbiljno, jednostavno nema druge opcije nego, u najmanju ruku, promijeniti optužnicu, jer do sada je za neke osobe koje su navedene u optužnici kao ubijene od strane Hrvatske vojske, i za čija ubojstva Gotovina mora odgovarati u Haagu, dokazano da su žive.

Razgovor u Zagrebu

Prema tome, u svakom demokratskom pravosudnom sustavu kad bi se dogodilo da je neka osoba optužena za ubojstvo ljudi za koje je otkriveno da su živi, etička je dužnost tužitelja, odnosno suda, hitno povući barem te optužbe. Ja vjerujem da kada bi novinari Carli del Ponte postavili konkretno pitanje jesu li žive neke osobe koje su navedene kao ubijene, a za čija ubojstva Gotovina treba odgovarati, ona ne može više sporiti o tome da one jesu žive.

Ako Carla del Ponte shvaća svoje etičke dužnosti, onda vjerujem da su vrlo dobre šanse da će se Gotovinina optužnica, u najmanju ruku, promijeniti. Prema tome, ako će se ta optužnica promijeniti, onda ne vidim razloga zašto Carla del Ponte ne bi prihvatila rješenje koje je general Gotovina sam ponudio.

Znači, general Gotovina i dalje ostaje pri svojoj ponudi za razgovor u Zagrebu?

— Apsolutno. Ja vjerujem da je general Gotovina spreman stati iza svega onoga što je naveo u razgovoru za Nacional. Dodao bih i ovo — general Gotovina želi više nego itko da se ovaj slučaj riješi, ali na jedan pravedan način. On je i ponudio jedno rješenje u svojem intervjuu, i to, prema mojem mišljenju, vrlo pravedno, a to je: Vjerujem da sam nevin i želim mogućnost da direktno Carli del Ponte odgovorim na sva pitanja i dokažem da sam nevin, a ako ona i nakon tog razgovora misli da sam još uvijek kriv, otići ću dobrovoljno u Haag. On je, znači, ponudio jedno konkretno rješenje, i sada je pitanje hoće li Carla del Ponte to prihvatiti ili neće. Ako Carla del Ponte već sada zna da će tu optužnicu eventualno morati promijeniti, onda postavljam pitanje zašto izbjegava riješiti ovaj problem na način kako je Gotovina ponudio. Mislim da moramo malo objektivnije pogledati situaciju, i ako se to učini, vidjet će se da je Gotovina ponudio jedno rješenje — ili će ga osloboditi, ili će morati otići u Haag. S naše strane još čekamo odgovor Carle del Ponte na pitanje zbog čega ona neće napraviti onaj korak koji je dužna po Statutu i svojoj etičkoj dužnosti, a to je predložiti promjenu optužnice. Slažem se s analizom suca Schomburga; ne može se generala Antu Gotovinu saslušati u Zagrebu dok su na snazi postojeća optužnica i međunarodne tjeralice. Dok Carla del Ponte ne zatraži da se promijeni ta optužnica, varijanta koju je ponudio general Gotovina ne može se realizirati.

Misteriozni Talijan

U medije je dospjelo izvješće hrvatske Vlade poslano Haaškom tribunalu o slučaju Gotovina, a u kojemu se detektira identitet kontakt osobe između generala i njegove obitelji. Riječ je navodno o talijanskom državljaninu. Kako komentirate sadržaj tog izvješća?

— Iskreno rečeno, prvi put čujem za takvog misterioznog Talijana. Drugo, nakon cijeloga niza takvih senzacionalnih otkrića o tome gdje se nalazi Gotovina — ako se sjećate, prije dvije godine senzacionalno je objavljeno da je Gotovina u Kanadi kod franjevaca, i to je stiglo iz Vlade, onda da je u BiH, pa sada u EU-u, te misteriozni Talijan — ne vjerujem nikakvim ekskluzivnim otkrićima dok ne vidim nekakve konkretne dokaze. Sve ostalo su čiste spekulacije koje ne vrijede pažnje. S druge strane, ono što mene interesira jest da je do sada Vlada RH govorila da se nikoga u Gotovininu krugu ne prisluškuje, a sada se tvrdi da se ipak prisluškuje, pa čak vidim u medijima da se to radi s cijelim mobitelskim mrežama. Koliko znam, Vlada je i u Saboru tvrdila da se nikoga ne prisluškuje.

Zoran ŠAGOLJ