Novi list: 23. 09. 2003.

PREDSJEDNIK RH USKORO OTVORA IZLOŽBU U ZAGREBU O SIMBOLU MOSTARA

Mesić će se ispričati za rušenje Starog mosta?

Govor će biti još jedan spektakularan čin u normalizaciji regije, kažu diplomatski izvori

ZAGREB – Nakon uzajamnih poslijeratnih isprika što su ih u Beogradu nedavno razmijenili predsjednici SiCG i Hrvatske, nastup predsjednika Mesića na skoroj izložbi o mostarskome Starom mostu u Zagrebu mogao bi značiti još jedan od ključnih koraka prema istini i normalizaciji ratom poharane regije.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić govorit će, naime, 14. listopada u Zagrebu na otvorenju izložbe o Starom mostu koju će u Muzejsko-galerijskom centru Mimara prirediti veleposlanstvo BiH, potvrđeno je jučer našemu listu u uredu predsjednika. »Govor predsjednika Mesića možda neće imati formu isprike, ali će zasigurno podvući crtu pod ulogu Hrvatske u rušenju Starog mosta i cijelome s Bošnjacima, te time označiti još jedan spektakularan čin u normalizaciji regije«, izjavio je jučer za naš list diplomatski izvor.

Inače, jučer je u Mostaru započela 1,7 milijuna eura vrijedna obnova Tare i Halebije, kula s kojih se s obje obale Neretve ulazilo na most, a dio su sklopa obnove Starog mosta, potvrđeno nam je u Jedinici za koordinaciju obnove u Mostaru. Poznata kaldrma na pješačkoj stazi mosta, kao i zidovi sa svake od njegovih strana, trebali bi biti obnovljeni do polovine listopada. Uskoro će početi i obnova zgrada simboličnih za svaki od tri BiH naroda u Mostaru: doma HKD Napredak te Vakufskog i Vladikinog dvora.

Boris PAVELIĆ