Vjesnik: 23. 09. 2003.

Sanader tvrdi da je Račan osobno naredio da ga prisluškuju, Račan uzvraća: Sanader laže

Predsjednik HDZ-a izjavio je da ne može dokazati optužbe o prisluškivanju jer se podaci svakodnevno uništavaju / Sanader ustvrdio da ga zbog toga nitko ne može tužiti »jer bi to bilo izvrdavanje demokracije« /Čelnik HDZ-a govori svašta. Konstrukcija o prisluškivanju oporbe i novinara je laž. Sanader bi htio da njegova stranka ispadne ljepša nego što jest i to tako da drugima predbacuje ono što je sama činila, rekao je premijer / Hrvatska je odličan teren za širenje paranoje o masovnom prisluškivanju, smatra dr. Cvrtila

ZAGREB, 22. rujna - »Vrh vlasti, odnosno Ivica Račan osobno, naredio je da me prisluškuju«, ustvrdio je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na konferenciji za novinare u ponedjeljak i dodao da su prisluškivani i novinari. Upozorio je i da je HDZ »žrtva represivnog sustava« te da će članovi njegove stranke odsad još više govoriti o tome.

Prema Sanaderovim riječima, izvori te informacije su zastupnici iz redova vladajuće petorke, ali i neki djelatnici obavještajnih službi. Rekao je da takve optužbe ne može dokazati jer se podaci o prisluškivanju »uništavaju svakodnevno«.

Zbog optužbi koje je izrekao protiv premijera, Sanader tvrdi da »nitko protiv mene ne može podnijeti tužbu, jer bi to bilo izvrdavanje demokracije«.

Čelnik HDZ-a na konferenciji za novinare samo je proširio tvrdnje koje je izrekao u intervjuu Jutarnjem listu od ponedjeljka ističući kako je javna tajna u Hrvatskoj da SDP i HSS, odnosno njihove službe, prisluškuju oporbene političare i novinare, ali i političare vladajuće koalicije.

Na optužbe predsjednika HDZ-a odmah je reagirao premijer Račan. »Gospodin Sanader govori svašta i za to što govori nema nikakvih dokaza i argumenata. Prljavu kampanju započeli su HDZ i Sanader«, naglasio je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima u ponedjeljak dodajući da SDP u tome neće sudjelovati.

Navodeći da se aktualna vlast ne služi sredstvima kojima se služila Sanaderova stranka, konstrukciju o prisluškivanju oporbe i novinara premijer je ocijenio kao laž.

Sanader bi htio da njegova stranka ispadne ljepša nego što jest i to tako da drugima predbacuje ono što je sama činila, zaključio je Račan. Što je bilo moguće prije četiri godine više nije, poručio je premijer dodajući da predizborna kampanja može postati još gora kad je ovako započela.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dr.Vlatko Cvrtila čudi se što Sanader kao saborski zastupnik nikad nije upozorio da još nije imenovano Vijeće za nadzor sigurnosnih službi. Upravo je, smatra Cvrtila, to jedan od najvećih problema. Danas se u Hrvatskoj ne zna tko sve ima opremu za prisluškivanje pa smo zato odličan teren za širenje paranoje o masovnom prisluškivanju.

Predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov pozvao je Sanadera da dokaže svoje navode pred mjerodavnim tijelima pa tako i pred tim odborom.

Spreman sam zatražiti da se taj slučaj riješi, kaže Markov, ako predsjednik HDZ-a podastre dokaze za svoje navode.

Ako Sanader nema dokaza, onda je riječ o plašenju i uznemiravanju javnosti što se može ocijeniti kao predizborno politikantstvo, ističe čelnik Odbora za unutranju politiku.

Zamjenica predsjednika HSLS-a Đurđa Adlešić, bivša predsjednica Odbora za nacionalnu sigurnost, smatra, da bi Markov trebao hitno sazvati sjednicu Odbora jer nema građanskog nazora nad tajnim službama. Uz to, i ostali oporbeni političari dobivaju upozorenja da su prisluškivani.

Bivši ministar obrane, čelnik Libre Jozo Radoš drži da je neodgovorno davati izjave poput Sanaderovih, a ne nuditi nikakva objašnjenja.

Ako Sanader nastavi kao što je počeo, u HSS-u razmišljaju o tome da uopće ne idu u predizbornu promidžbu »jer je Sanader svojim izjavama vodi umjesto HSS-a«, izjavio je potpredsjednik te stranke Luka Trconić.

Škare-Ožbolt dobila informacije o prisluškivanju

Zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt kaže da je i sama dobila informacije o prisluškivanju oporbe. Svi se podaci, tvrdi, nakon što su pročitani uništavaju tako da nema dokaza. No, glavni tajnik LS-a Karl Gorinšek prvi put čuje da i aktualna vlast nekog prisluškuje. Smatra da Sanader izmišlja političke protivnike, što mu ne priliči želi li ostati ozbiljan političar. HNS je putem glasnogovornika Borisa Blažekovića poručio da Sanader mora iznijeti dokaze za tvrdnje o prisluškivanju. U protivnom je, kažu, riječ samo o predizbornom traču.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić vjeruje Sanaderu na riječ naglašavajući da »očito dobro zna zašto je to rekao«.

Tako teška optužba o prisluškivanju gotovo svih, iznesena u predizborno vrijeme uistinu bi bila »bomba« kad bi Sanader podnio barem jedan dokaz.

No, zašto onda izlazi s tako ozbiljnim optužbama ako ih ne može dokazati? Na to pitanje možda je najbolje odgovorio upravo sâm Sanader kad je na HDZ-ovoj konferenciji za novinare rekao: »Ako je prisluškivanje u vrijeme HDZ-ove vlasti bilo atraktivna tema, zašto to i danas ne bi bilo zanimljivo javnosti«.

Očito, čelnik HDZ-a htio je javnosti dati nešto zanimljivo ne ulazeći u to je li istinito i može li se dokazati. A siguran je i da ga nitko neće tužiti jer bi to bilo »izvrdavanje demokracije«.

Ivana Knežević