Novi list: 23. 09. 2003.

VLADINO PISMO HAAGU, PROCJENJUJE SE, NEĆE POLUČITI ŽELJENI UČINAK

Farčić: Obrana neće nagovarati Gotovinu na predaju

Vladino pismo teško će uvjeriti Carlu del Ponte i pridonijeti odmrzavanju hrvatskoga SSP-a u britanskome parlamentu, za što danas u Londonu lobira ministar Neven Mimica

ZAGREB – Malo je vjerojatno da će vladino pismo Haškome sudu, kojim je prošloga tjedna pokušala objasniti neuspjeh da izruči generala Gotovinu, uvjeriti hašku tužiteljicu i time pridonijeti odmrzavanju hrvatskoga SSP-a u britanskome parlamentu. Tako su jučer nagađali izvori bliski diplomatskim krugovima, dok Haški sud istodobno nije potvrdio je li primio to pismo, poslano još prošle srijede.

Vlada je, podsjetimo, protekloga tjedna tajniku Haškoga suda poslala pismo s objašnjenjem zašto nije uhitila Gotovinu, navodeći iscrpan pregled situacije i saznanja o tome kako general komunicira s obitelji. Ustvrdila je, među ostalim, i to da Gotovina s obitelji komunicira preko jednoga talijanskog državljanina.

»Talijan« izmišljen?

»Haški sud vjerojatno će kritički dočekati vladino pismo. Potpuno odbijanje ne treba očekivati, ali prostora za razgovor najvjerojatnije neće biti dovoljno kako bi Carla del Ponte procijenila da Hrvatska potpuno surađuje sa sudom«, procijenio je jučer za naš list obaviješteni izvor blizak diplomatskim krugovima. Povoljna ocjena Carle del Ponte, podsjetimo, uvjet je da Velika Britanija nastavi postupak ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU. Tu svoju ocjenu haška će tužiteljica iznijeti početkom listopada u redovitome izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

Ministar za europske integracije Neven Mimica, s druge strane, danas će u Londonu započeti novu rundu hrvatskoga lobiranja da Britanija odmrzne postupak ratifikacije, koji je obustavila kada je Hrvatska opstruirala suradnju sa sudom ne želeći predati hašku optužnicu generalu Janku Bobetku. Mimica će to pokušati tijekom današnjega razgovora s britanskim ministrom za europska pitanja Dennisom McShaneom.

Inače, snažna je sumnja u vladinu tvrdnju kako neki misteriozni Talijan s nekoliko mobitela održava vezu generala Gotovine i njegove obitelji. Potpunu sumnju u tu tvrdnju iznio je protekloga tjedna britanski vojni analitičar Zoran Kusovac, nazvavši je predizbornom igrom. U vladinu tvrdnju sumnja i novinar Ivo Pukanić, autor nedavnoga ultrazapaženog intervjua s Gotovinom, koji kaže da za to »nije čuo«. Izvor našega lista blizak diplomatskim krugovima tvrdi kako »Gotovina zasigurno ima više komunikacijskih kanala, jer bi uz samo jedan brzo bio otkriven«.

Odvjetnici neće pregovarati s Carlom del Ponte

Jedan od odvjetnika generala Gotovine Ivo Farčić jučer je za naš list odbio komentirati taj podatak. »Ne mogu procjenjivati istinitost informacije da je Talijan Gotovinina 'veza', jer obrana nije vidjela vladino pismo Haškome sudu«, kazao nam je Farčić.

On je također potvrdio da obrana ne kani mijenjati strategiju niti nagovarati generala Gotovinu da se preda. Time je odgovorio potpredsjedniku vlade Goranu Graniću, koji je protekloga tjedna izjavio kako bi obrana trebala izravno s Carlom del Ponte pregovarati o daljnjem tijeku postupka. Time je Granić, među ostalim, implicirao da bi obrana Gotovinu trebala nagovoriti da ode u Haag kako bi se višemjesečna pat-pozicija napokon riješila. Farčić je jučer odbio tu mogućnost.

B. PAVELIĆ