Slobodna Dalmacija: 23. 09. 2003.

TALIJANSKA POLICIJA POTVRDILA NOVINARU TRŠĆANSKOG LISTA “IL PICCOLO”

General Gotovina nije na Siciliji

TRST - Pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu talijanske države, tršćanski je dnevni list “Il Piccolo”, u jučerašnjem broju objavio informaciju po kojoj su obavještajni stručnjaci na Siciliji došli do operativnih spoznaja da su odbjeglom hrvatskom generalu Anti Gotovini, pri bijegu i pružanju zaštite, mogli pomoći pripadnici trgovačke mafije koja se bavi nelegalnim transportom i švercom oružja.

O tome smo jučer, nakon istraživanja talijanskih novinara, razgovarali s autorom članka u “Il Piccolu”, poznatim urednikom u ovome listu Pierluigijem Sabattijem.

- Iz institucionalnih izvora nismo dobili službenu povrdu takvih informacija, ali su rezultati naših novinarskih istraživanja i naši relevantni izvori to potvrdili - kaže Sabatti, napominjući da vodeći talijanski listovi nisu uopće posvetili nikakvu pažnju hipotezama o mogućem bijegu haaškog optuženika na teritorij Republike Italije.

Inače, talijanskoj policiji nije nepoznata uhodana trgovina oružjem s važnim uporištima u sicilijanskim lukama Caltanissetti i Agrigentu. U tim mafijaškim strukturama je general Gotovina mogao imati podršku i pomoć za svoj bijeg i skrivanje od Haaškog suda - spoznaja je do koje su došli talijanski nadležni organi u svojim analizama, prenosi “Il Piccolo”.

Urednik Sabatti kontaktirao je sicilijansku policiju koja mu nije potvrdila nazočnost Gotovine na ovome otoku. Policija, barem službeno, tvrdi da nije pokrenula operativnu istragu niti izdala nalog za uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine na Siciliji.

Š. SELIMOVIĆ