Slobodna Dalmacija: 23. 09. 2003.

HONORARI PRORAČUNSKO FINANCIRANJE OBRANE HAAŠKIH OPTUŽENIKA

Najviše novca Haymanu i Nobilu

Dio od 17,7 milijuna kuna, koliko je Vladin Ured za suradnju s Haagom isplatio ove i prošle godine, otišao je i odvjetniku Mikuličiću za slučajeve Bobetko i Gotovina

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Osim obrane generala Tihomira Blaškića, hrvatska Vlada do danas nije zaprimila druge zahtjeve za podmirivanjem troškova drugih hrvatskih državljana optuženih pred Haaškim sudom, izjavio je za "Slobodnu" Jakša Muljačić, predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom.

U popisu troškova Ureda za suradnju s Haaškim sudom pod stavkom "intelektualne i osobne usluge" ove godine prikazano je sedam milijuna i 880 tisuća kuna, a lani se ta svota približila deset milijuna kuna. Ti novci trebali bi biti namijenjeni odvjetničkim uslugama, a Muljačić tvrdi kako hrvatska Vlada u ovom trenutku financira tek obranu Tihomira Blaškića.

- Vlada RH zbog ranije preuzetih obveza glede obrane generala Tihomira Blaškića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), 26. srpnja 2000. godine donijela odluku kojom se nastavlja financiranje njegove obrane, s odvjetničkom kućom "Latham & Watkins" i odvjetničkim društvom "Nobilo i dr." - izjavio je Muljačić.

On dodaje kako Vlada nije do danas zaprimila druge zahtjeve za podmirivanjem troškova drugih hrvatskih državljana pred Haaškim sudom, iako je odvjetnik osumnjičenoga generala Luke Džanka, Neno Boban još prije dva mjeseca poslao zahtjev. I drugi odvjetnici, poput Branka Šerića, zatražili su od Vlade podmirenje troškova za zastupanje osumnjičenog admirala Davora Domazeta Loše, ali još nisu dobili odgovor.

Predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom priznao je da je Vlada RH u dva slučaja angažirala i odvjetnika Gorana Mikuličića, radi zastupanja pravnih interesa Republike Hrvatske u predmetima protiv generala Janka Bobetka i Ante Gotovine pred MKSJ-om. Dakle, sudeći prema ovim navodima Jakše Muljačića, ukupno 17 milijuna i 730 tisuća kuna koliko je iz državnog proračuna izdvojeno za odvjetničke usluge Ureda za suradnju s Haaškim sudom, odlaze samo na žalbeni postupak generala Blaškića, te na angažiranje odvjetnika Mikuličića za slučajeve Bobetko i Gotovina.

Najveći broj odvjetnika tijekom proteklih šest godina, koliko Hrvatska surađuje s Haaškim sudom, prihvatila je financiranje od Haaškog suda. Samo je Anto Nobilo ostao priključen na hrvatski državni proračun iz kojega je za slučaj Blaškić, zajedno sa svojim američkim partnerom Russelom Haymanom, dosad inkasirao 12 milijuna dolara ili oko 23 milijuna kuna. Najveći dio svote zaradio je Hayman, dok je Nobilo službeno zaradio četiri milijuna kuna. Međutim, u posljednjem intervjuu tjedniku "Globus" Nobilo je odbio odgovoriti na pitanje koliko je dosad zaradio od zastupanja Blaškića pred Haaškim sudom, što otvara kalkulacije o pravoj veličini zarade.

Ako Hrvatska godišnje za odvjetničke usluge pred Haaškim sudom izdvaja u prosjeku oko osam milijuna kuna, i to uglavnom za žalbeni postupak generala Blaškića, realno je vjerovati da golemi dio te svote odlazi na bankovni račun Ante Nobila i njegova američkog partnera, tvrtke "Latham & Watkins". Time se i iznos Nobilove zarade drastično penje i to očito na račun hrvatskih poreznih obveznika.