Večernji list: 24. 09. 2003.

NEW YORK - HRVATSKO IZASLANSTVO IZLOŽENO NOVOM DIPLOMATSKOM PRITISKU SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

SAD traži od Mesića potpis na sporazum o neizručivanju

Ovoga trenutka, osim pritisaka, američka administracija ne razmišlja o sankcijama Hrvatskoj

Predsjednik Stjepan Mesić, govoreći o odnosima Hrvatske i SAD-a, u New Yorku je ocijenio kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose. Dodao je da postoje razlike u mišljenju o nekim pitanjima, ali da je to stvar demokratskih odnosa te da "ne smije smetati našim ukupnim odnosima". Glede borbe protiv terorizma, Mesić je kazao da Hrvatska i SAD imaju gotovo "identične stavove".

Predstavnici američke administracije iz Washingtona su jučer doputovali u New York, gdje se planiraju susresti s Mesićem. Kako neslužbeno doznajemo, cilj je sastanka uvjeriti hrvatskog predsjednika da potpiše sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnome sudu pravde u Haagu. Predstavnici američke administracije, kako doznajemo, razumiju hrvatske obveze prema Europi, ali ipak očekuju da Hrvatska prihvati sporazum.

Kandidatura za VS

U diplomatskim se krugovima nagađalo o američkoj reakciji nakon što je Hrvatska odbila potpisati sporazum o neizručenju, a zatim i odlučila ne slati vojnike u Irak bez rezolucije UN-a. No, stječe se dojam da barem ovoga trenutka, osim diplomatskih pritisaka, američka administracija ne razmišlja o uvođenju sankcija Hrvatskoj.

Hrvatska je istaknula kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u mandatu 2008.-2009., a predsjednik Mesić smatra da će Hrvatska dobiti potporu za to svoje nastojanje "zbog principijelne hrvatske politike".

UN stožerno mjesto

Predsjednik Mesić je jučer govorio na početku opće rasprave 58. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a ,na kojem će, kako se očekuje dominirati Irak, borba protiv terorizma, Bliski istok i reforma i Ujedinjenih naroda.

Mesić je u svojem izlaganju predstavnicima 191 zemlje članice UN-a naglasio važnost Svjetske organizacije i potrebu za jačanjem njezine uloge.

"Ujedinjeni narodi za nas ostaju stožerno mjesto rješavanja problema u međunarodnim odnosima i promicanja interesa čovječanstva", rekao je on. Govoreći o Iraku Mesić je rekao kako Hrvatska nema snage sudjelovati kao donator u obnovi te zemlje, ali da je "spremna staviti na raspolaganje sve svoje iskustvo u poslijeratnoj obnovi, a posebno graditeljsko iskustvo, i stečeno znanje i ope". Mesić je naglasio važnost mirovnih operacija UN-a, koji su "jedina globalna institucija koja može odgovoriti izazovima uspostave regionalne stabilnosti, obnove i izgradnje demokratskog društva". Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u pet mirovnih operacija UN-a . (D. Kl., VL, H)

Izbori najvjerojatnije u studenome

Predsjednik Mesić kazao je da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj najvjerovatnije biti u studenome jer bi produljenje do proljeća iduće godine značilo iscrpljivanje hrvatske javnosti i odvraćanje pozornosti od poslova važnih za ulazak zemlje u EU. Premijer Račan najavio je izbore za 23. studenoga. Mesić je kazao da se taj datum već dugo spominje i da su za njega spremni i oporba i vladajuća koalicija."Navjerovatnije onda da će to tih izbora doći", rekao je Mesić.