Vjesnik: 24. 09. 2003.

Slučaj Gotovina odlučujući za procjenu EK o početku pregovora sa Zagrebom?

Voditelj hrvatskog izaslanstva Ivan Šimonović i čelnik međuresorskog odbora Europske komisije Michael Leigh dogovorili da će se hrvatsko ispunjavanje političkih kriterija razmatrati svaka dva, tri mjeseca / Komisija će do ožujka završiti prvi nacrt procjene o tome je li Zagreb spreman za pregovore o članstvu

BRUXELLES, 23. rujna (Od Vjesnikove dopisnice) - Europska komisija obećala je završiti prvi nacrt procjene o tome je li Hrvatska spremna ući u pregovore o članstvu u Europskoj uniji do ožujka sljedeće godine. Prijedlog Komisije nakon toga ide u standardnu proceduru u institucijama Unije i državama članicama.

Objavljeno je to nakon radnog sastanka hrvatskog izaslanstva koje je vodio zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović, i međuresorskog odbora Europske komisije na čelu sa njegovim šefom Michaelom Leighom.

Taj će odbor će pratiti i koordinirati proceduru izrade mišljenja Europske komisije.

Hrvatski premijer Ivica Račan dolazi u Bruxelles 9. listopada da bi predao odgovore na Komisijin upitnik.

Na sastanku u utorak dogovoreno je da će se ispunjavanje političkih kriterija razmatrati svaka dva do tri mjeseca kako bi Hrvatska točno znala gdje je i što joj je još potrebno.

Politički su uvjeti nepromijenjeni: povratak izbjeglica, suradnja s Haaškim sudom, reforma pravosudnoga sustava i paket medijskih zakona. Novi element je ubrzavanje inicijative, predložene na nedavnom beogradskom sastanku predsjednika Hrvatske i SCG-a, o zajedničkom radu na povratku izbjeglica. Prijedlog su prvi pozdravili liberali Europskoga parlamenta.

Ideja se zatim »zakotrljala« u sklopu sustava Unije i sada se ozbiljno razmatra organizacija donatorske konferencije kako bi se namaknuo novac potreban za ubrzanje povratka i uključivanje ljudi u nove sredine.

Kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom, Šimonović je rekao da je hrvatska strana upoznala sugovornike sa sadržajem najnovijih informacija koje je Hrvatska uputila Haagu. Ponovljeno je i da je Ante Gotovina izvan dohvata hrvatskih pravosudnih tijela.

Slučaj generala Gotovine ima dublje implikacije na hrvatske integracijske planove, a može i izravno utjecati na pripremu, čak i na termin konačne odluke je li vrijeme za pregovore. Problem u vezi s Gotovinom, a odnosi se pitanje pune suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, izravno je povezan s procesom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali Hrvatska i EU.

Ako do ožujka, dakle razdoblja kad procjena Europske komisije o Hrvatskoj treba biti gotova, ne bude promjena, a haaško tužiteljstvo i tada bude smatralo kako su hrvatsko pravosuđe i vlasti odgovorni što je Gotovina bjegunac, može se očekivati da će preporuka europske vlade o početku pregovora sa Zagrebom biti negativna.

Samo ratificirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvara vrata pozitivnoj preporuci, a time i pregovorima.

U pitanju je potencijalno opasan »začarani krug« što ga se ni u kojem slučaju ne bi smjelo zanemariti.

Lada Stipić-Niseteo