Vjesnik: 24. 09. 2003.

Predloženo skidanje imuniteta Pašaliću i Belji

ZAGREB, 23. rujna - Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora odlučilo je u utorak predložiti Saboru skidanje zastupničkog imuniteta predsjedniku Hrvatskog bloka (HB) Iviću Pašaliću i Anti Belji iz HIP-a, protiv kojih je podignuta kaznena prijava da su neovlašteno i u korist HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta oštetili državni proračun za 12 milijuna kuna.

Pašalić i Beljo su osumnjičeni da su prihvatili donaciju od 3,5 milijuna maraka i kasnije prisvojili novac koji je bio deponiran u jednoj austrijskoj banci na računu Fonda za gospodarsku obnovu i zaštitu suvereniteta.

Zahtjev za skidanje imuniteta podnio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a s obzirom da je vladajuća koalicija još na početku mandata odlučila da će skidati zastupnički imunitet kad god je riječ o kaznenim prijavama za zloporabu ovlasti i gospodarski kriminal, Povjerenstvo je gotovo bez rasprave zaključilo da tako treba postupiti i u ovome slučaju.

Darko Šantić (HNS) je pritom istaknuo da bi u slučaju suprotne odluke zastupnici kojima je ranije skidan imunitet došli u neravnopravan položaj, a osim njega, odluku su podržali i Jozo Radoš i Mladen Godek iz Libre te Milanka Opačić (SDP), dok je Borislav Graljuk (LS) bio suzdržan.

Povjerenstvo je odbilo zahtjev za skidanje imuniteta Pašaliću, Vladimiru Šeksu (HDZ) i Mati Graniću (DC) koji je uputio slikar René Hollos optuživši ih za kršenje autorskog prava jer su, prema njegovim riječima, neovlašteno koristili njegov rad kao zaštitni znak HDZ-a.

Zahtjev je odbijen jer se radi o privatnoj tužbi, a zbog istog razloga odbijen je zahtjev za skidanje imuniteta Milanu Đukiću (SNS) kojeg je predsjednik Hrvatske udruge sudaca Vladimir Gredelj tužio za klevetu.

Povjerenstvo je prihvatilo prijedlog da IDS-ova zastupnika Petra Turčinovića, koji je postao ravnatelj Diplomatske akademije, zamijeni Dorotea Pešic-Bukovac.

Ma. L.