Vjesnik: 24. 09. 2003.

Sanaderu prisluškivanje politička kategorija, ali optužbe mora i dokazati

Sanader je potvrdio da je dobio poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da iznese dokaze o svojim tvrdnjama, no rekao je kako je »on o prisluškivanju govorio kao o politički neprihvatljivom činu«, pa da »ne misli s Bajićem voditi političke razgovore, nego će to učiniti u Saboru«

ZAGREB, 23. rujna - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na konferenciji za novinare u utorak ustvrdio je da svoje tvrdnje o prisluškivanju njega, novinara i oporbe temelji na čvrstim dokazima. Prema njegovim riječima, jedan od oporbenih čelnika u telefonskom razgovoru u ponedjeljak rekao mu je da je »vidio dokazni materijal o svojem prisluškivanju«, kao i da će se oglasiti u javnosti za nekoliko dana kada »dođe u posjed tog materijala«.

Sanader je potvrdio kako je dobio poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da iznese dokaze o svojim tvrdnjama, no rekao je kako je »on o prisluškivanju govorio kao o politički neprihvatljivom činu«, pa da »ne misli s Bajićem voditi političke razgovore, nego će to učiniti u Saboru«. Komentirajući, pak, Račanovu tvrdnju da iznosi neistine, Sanader je rekao da je sam Račan prije dva tjedna, komentirajući slučaj navodnog prisluškivanja stranih diplomata i akademika Ive Čikeša, »priznao da je po pitanju tajnih službi bio loš kadrovik«. Račan je tada, naveo je Sanader, najavio istragu o tome, ali nije - negirao prisluškivanje.

Sanaderova izjava da o prisluškivanju ne želi razgovarati s glavnim državnim odvjetnikom, bila bi sasvim u redu da zakon nije potpuno jasan kada dopušta da se, uz posebno odobrenje suda, prisluškuju samo oni za koje se osnovano sumnja da su počinili neko teško kazneno djelo i oni koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Svako prisluškivanje koje izlazi iz tih okvira je teško kazneno djelo, a Sanader je opisao upravo takvo prisluškivanje, ustvrdivši da ga je naredio jedan političar (Ivica Račan), te da prste u svemu ima i neko neformalno tijelo dviju stranaka (SDP-a i HSS-a).

No, Sanadera očito zanima politička strana medalje i političke poruke koje se uz priču o prisluškivanju mogu posredno emitirati dva mjeseca uoči izbora. Time on, među ostalim, želi poručiti da se HDZ toliko politički oporavio od gubitka izbora 2000. da ga aktualna koalicija na vlasti u preuzimanju Banskih dvora može spriječiti samo prljavim igrama. HDZ je danas, želi poručiti Sanader, toliko jak da se ne mora bojati ni podsjećanja na afere s dokazanim prisluškivanjem iz doba kada je ta stranka bila na vlasti.

No, priča o prisluškivanju, pogtovo bez predočenih dokaza, može biti i politički bumerang. Barem dio birača mogao bi je »pročitati« kao dokaz da HDZ nema odgovore na građanima najzanimljivija pitanja osobnog standarda i gospodarskog oporavka države, pa je prisiljen baviti se medijski i politički efektnim, ali u osnovi »neproduktivnim« temama.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj pozdravio je Bajićev poziv Sanaderu da podastre dokaze o tajnom prisluškivanju, no istaknuo je kako je zabrinut da bi Bajićev potez »bez presedana« mogla biti potvrda teze »da su se neki dijelovi pravosuđa stavili u službu izborne kampanje«. Gredelj, naime, kaže da se »ne sjeća nijedne tako brze reakcije Državnog odvjetništva, ni Bajića osobno, na kaznene prijave koje se bez ikakvih dokaza svakodnevno iznose u medijima«.

I dok Bajić očekuje Sanaderov odgovor te dokaze da su ga baš SDP-ovi i HSS-ovi dužnosnici prisluškivali, Vjesnik doznaje da bi se istraga mogla okrenuti i prema drugoj strani: diskretno i daleko od očiju javnosti, ispitat će se mogućnost da su neki »slobodni strijelci« u oporbenim političkim strankama došli do operativaca u policiji i obavještajnoj agenturi, koji bi »za njih« mogli obaviti nezakoniti posao »bube u telefonu«.

Marijana Matković