Slobodna Dalmacija: 24. 09. 2003.

Izlizani HDZ-ov džoker

Tomislav KLAUŠKI

Prije nekoliko tjedana predsjednik HDZ-a Ivo Sanader telefonski je nazvao redakciju Slobodne Dalmacije, ljutito reagirajući na jedan tekst o nepodopštinama u redovima njegove stranke. Okomio se na novinare, nazivajući ih "piskaralima" koja pišu bez dokaza i pritom odrađuju prljavu kampanju protiv njegove stranke.

Ovoga ponedjeljka Sanader je u intervjuu jednom dnevnom listu, a zatim i na konferenciji za novinare, mrtav-hladan izjavio kako izborni stožeri SDP-a i HSS-a koriste tajne službe kako bi prisluškivali oporbene političare i nepoćudne novinare. Priznao je da dokaza za takvu tvrdnju nema, jer se oni svakodnevno uništavaju, ali da je takvu informaciju dobio u razgovoru s nekim saborskim zastupnicima i djelatnicima tajnih službi.

Dakle, novinari koji pišu protiv HDZ-a na temelju informacija iz njegovih redova obična su piskarala, a predsjednik stranke koji u osvit predizborne kampanje izlazi u javnost s optužbama bez dokaza jest borac protiv represije. "Mi smo žrtva represivnog aparata i sad još najbolje da o tome ne smijemo ni govoriti. E taj film nećete gledati", poručio je zapjenjeni Sanader, ne shvaćajući kako takva dvostruka mjerila ne prolaze u javnosti: kad se piše protiv HDZ-a, to je prljava kampanja, a kad HDZ bez dokaza udara na vlast, to je obrana od represije.

Takva besmislica obilježila je početak izborne kampanje HDZ-a, stranke navodno očišćene od negativnog naslijeđa i deklarativno okrenute boljem životu. Ako je to najbolji udarac koji je HDZ uspio smisliti još od kraja kolovoza, onda nije teško naslutiti čime će se javnost zabavljati iduća dva i pol mjeseca. U gomilama intervjua proteklih tjedana HDZ-ovi čelnici ponosno su najavljivali konkretne programe, rješenja za goruće gospodarske i socijalne probleme, a čime onda otvaraju predizbornu partiju? Džokerom koji se izlizao od silne upotrebe, ali u neko drugo vrijeme. U vrijeme kad je Sanader sjedio u uredu Franje Tuđmana i ponosno nosio titulu visokog HDZ-ova dužnosnika, dok su neki drugi oporbeni političari i novinari u javnosti prosvjedovali protiv prisluškivanja. I za to podastirali konkretne dokaze. Hrpe dokumenata, zapisnika o tajnoj kontroli telefonskih razgovora, podatke o prisluškivanju. I ništa se nije dogodilo. Sanaderov HDZ preko toga je mirno prelazio.

Zato Sanaderove optužbe da ova vlast koristi tajne službe kako bi prisluškivala najjaču oporbenu stranku zvuče u najmanju ruku besmisleno. Tko danas uopće ima kontrolu nad tajnim službama? Ljevica ili desnica? Račan ili Mesić? Ivić Pašalić ili netko još gori? I tko su Sanaderu pravi protivnici: vladajući ili oporbeni?