Novi list: 25. 09. 2003.

Sanaderov diletantizam

Prije nekoliko dana predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u euforičnom je raspoloženju poručio na predizbornom skupu u Rijeci vladajućoj koaliciji – finito diletanti. Ali, ako su Račan i ekipa doista diletanti kako bi tek trebalo nazvati šefa opozicije koji je pokrenuo i vodi aferu »prisluškivanje« na način koji svakog neutralnog promatrača potiče da se s nevjericom zapita – kako je taj čovjek uopće dospio na doći na čelo HDZ-a i održao se već više od tri godine.

Prvo je Sanader ne nudeći nikakve argumente ustvrdio da je premijer Račan naredio da se prisluškuju oporbeni političari i novinari. Kad su mu iz vlasti odgovorili da mora podastrijeti dokaze za te bombastične tvrdnje, Sanader je napravio korak nazad. Rekao je da je na temelju činjenice da se prisluškivalo stranog diplomata i po službenom nalogu jednog liječnika upletenog u aferu Canjuga-Batarelo, zaključio – kad je tako onda sigurno prisluškuju i nas iz oporbe.

Istovremeno, Vladimir Šeks je ne uviđajući da Sanader reterira, proširio njegove ranije optužbe govoreći čak da je Hrvatska dobila svoj Watergate. Sanader shvaćajući sve više da se nepromišljeno upustio u cijelu operaciju priželjkujući, čini se, da se što prije sve slegne nije jučer iskoristio pravo na zastupničko pitanje da izravno od Račana zatraži očitovanje o svojim tvrdnjama. No, SDP-ovci su osjetili da Sanader polagano gubi tlo pod nogama i odlučili su ga istjerati na čistac. Marin Jurjević je nabacio Račanu za zakucavanje koje on naravno nije propustio realizirati. A onda je Sanader uzeo pauzu za sjednicu Kluba zastupnika u kojoj je Šeks ne trepčući iskoristio za izjavu da su u prostoriji Kluba nedavno pronašli »krake prislušnog uređaja«.

I nisu pozvali novinare i televizijske kamere da ovjekovječe demontiranje tih kraka i tako proizvedu skandal koji bi vladajućoj koaliciji nanio vjerojatno nepopravljivu štetu. I nisu to odmah upotrijebili kao ključni dokaz da ih se prisluškuje nego su se tek naknadno sjetili da su otkrili bube u Klubu koje su »toliko sićušne da ih se ne može sačuvati«. Diletantizam? Malo je reći.

Možemo ovaj put zanemariti sve ostale njegove nekonzistentnosti. Dovoljno je analizirati Sanaderovo ponašanje tijekom afere »prisluškivanje« i zaključiti da je riječ o trećerazrednom političaru koji se isključivo zahvaljujući stjecajem za njega povoljnih okolnosti našao na dužnosti predsjednika tako značajne stranke kao što je HDZ.

Dražen CIGLENEČKI