Slobodna Dalmacija: 25. 09. 2003.

DOSADAŠNJI PREDSJEDNIK SSSH ODSTUPIO S DUŽNOSTI

Davor Jurić podnio ostavku

ZAGREB - Davor Jurić više nije predsjednik najveće sindikalne središnjice SSSH, nakon što je u srijedu podnio neopozivu ostavku na tu dužnost. Jurić je ostavku potpisao u KBC Zagreb gdje se od početka rujna nalazi na liječenju.

- Zbog ozbiljno narušenog zdravlja hospitaliziran sam u KBC Zagreb, a s obzirom na izvjesnost dugotrajnog liječenja smatram kako nisam u mogućnosti i dalje kvalitetno obavljati zahtjevnu dužnost predsjednika SSSH - poručuje Jurić u tekstu ostavke.

Taj se Jurićev potez i očekivao, nakon što su se dan prije na sjednici Predsjedništva sukobljeni sindikati u Savezu usuglasili oko uvjeta koje će Juriću ponuditi da sam odstupi s mjesta predsjednika. Podsjetimo, provjeru povjerenja Juriću još od lipnja traži Savezov Sindikat tekstila, a u međuvremenu je ukupno devet udruženih sindikata zatražilo njegovu smjenu. Jurić, međutim, kako se neslužbeno doznaje, neće nakon ostavke ostati prikraćen u primanjima - navodno mu je ponuđeno da do izvanrednog kongresa SSSH sredinom veljače iduće godine zadrži predsjedničku plaću i naknadu za članstvo u Mirovinskom fondu (koju je i dosad primao), što ukupno iznosi oko 12 tisuća kuna.

Jurić će se odsad voditi kao na bolovanju, a nakon izbora novog predsjednika u veljači bilo bi mu ponuđeno savjetničko mjesto, navodno u Rijeci. Jurićevo je službeno obitavalište Omišalj na Krku, a zbog privremenog boravka u Zagrebu primao je i naknadu za odvojeni život, navodno nešto više od šest tisuća kuna.

Jurićevom ostavkom, mišljenje je većine sindikalista u SSSH, umireni su duhovi koji su u jednom trenutku zaprijetili rascjepom te središnjice od 300 tisuća članova.

S obzirom na to da je Jurić sam dao ostavku, više nema potrebe da se o njegovu opozivu raspravlja na sjednici Vijeća SSSH. Sjednica Vijeća će se, pak, održati 15. listopada, a na njoj bi trebao biti najavljen točan datum izvanrednog kongresa. Do izbora novog predsjednika središnjicu će voditi imenovani v.d., odnosno privremeno vodstvo.

M. CVRTILA