Večernji list: 25. 09. 2003.

VOJSKA - ZBOG KRŠENJA ZAKONA O SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA I PRAVILNIKA O SIGURNOSNOJ PROVJERI

Pobuna u Vojnoj policiji

U rješavanje stanja u Vojnoj policiji uključen i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić

U Vojnoj policiji već dulje raste nezadovoljstvo među pojedinim njezinim pripadnicima, a u posljednje vrijeme preraslo je u pravu pobunu! Drukčijim se riječima ne može opisati činjenica da je u rješavanje stanja u Vojnoj policiji uključen i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, što bi trebao biti znak, ako se poštovala vojna hijerarhija, da se problemi više ne mogu riješiti unutar sustava Ministarstva obrane te Glavnog stožera OSRH.Vrhovnom zapovjedniku, naime, iz Vojne policije pripremaju nekoliko predstavki u kojima neki njezini pripadnici namjeravaju opisati kako oni doživljavaju stanje u tom dijelu vojske te zašto su se na ovaj način pobunili protiv svojih nadređenih.

Predstavka ministrici

Koliko nam je poznato, jedna takva predstavka nedavno je već upućena vrhovnom zapovjedniku, nakon što na prethodna upozorenja na probleme nisu reagirali ministrica obrane Željka Antunović te načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić. Pokretači te svojevrsne pobune žale se na nekoliko ključnih elemenata, pri čemu, zasad, koliko nam je poznato, ne navode ni jedno ime. Primjerice, upozoravaju da se u Vojnoj policiji stalno krši Zakon o službi u Oružanim snagama RH te Pravilnik o sigurnosnoj provjeri jer, kako tvrde, na položajima u VP-u su i ljudi koji su prije rata bili prijavljivani za teška kaznena djela te da su poslije u VP-u u njima sudjelovali ili ih prikrivali.

Lažni invalidi u VP-u

Pisci tih predstavki upozoravaju i na lažne ratne vojne invalide unutar VP-a, kao i da se kod postavljenja preferiraju oni koje je HV zarobio 1991., a da oni koji su u HV-u prošli cijeli ratni put bivaju zakinuti. Nezadovoljni su i zato što se, kažu, časnicima koji su prije rata završili Školu rezervnih oficira JNA u Beogradu priznaje viša stručna sprema, a ne priznaje se onima koji su završili Zapovjedno-stožernu školu HV-a. Nezadovoljni su i zbog preustroja kojim su pripadnici vojske svrstani u tri kategorije. Treću kategoriju čine oni neperspektivni koji se više ne mogu raspoređivati i koji odlaze iz vojske, no u VP-u su, tvrde nezadovoljnici, takvi časnici već raspoređeni i promaknuti u više činove. Na čelu Uprave VP-a danas je brigadir Ivan Jurić, koji je na to mjesto imenovan nakon što je u prosincu umirovljen dotadašnji načelnik general pukovnik Mate Laušić. U MORH-u su nam potvrdili da je jučer u kabinetu ministrice te na još nekoliko adresa zaprimljena jedna anonimna predstavka o situaciji u VP-u. No, iz MORH-a poručuju da anonimne ne komentiraju, pa tako neće ni ovu.

Mesićev Ured primio predstavku

Danijela Barišić, pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika Republike, prekjučer nam je potvrdila da je Ured zaprimio jednu predstavku iz Vojne policije upućenu predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću.

Budući da je u New Yorku, Mesić još nije upoznat s njezinim sadržajem, pa se njegovo očitovanje očekuje odmah nakon povratka u Hrvatsku. Stoga ni glasnogovornica Ureda predsjednika Danijela Barišić nije mogla ništa više reći o njoj, niti kakva će biti Mesićeva reakcija.