Vjesnik: 25. 09. 2003.

U Haag s Granićem putuju Bajić, Antičević-Marinović, Muljačić i Mikuličić

ZAGREB, 24. rujna - Potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić predvodit će u četvrtak skupinu hrvatskih dužnosnika koja će se u Haagu sastati s glavnom tužiteljicom Međunarodnoga kaznenog suda (ICTY) Carlom del Ponte.

Uz Granića, u izaslanstvu su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, hrvatski veleposlanik u Haagu Frane Krnić, predstojnik Vladina ureda za odnose s Haagom Jakša Muljačić i Vladin odvjetnik u slučaju Gotovina, zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić.

Susret je organiziran u sklopu priprema glavne tužiteljice za izvješće haaškog tužiteljstva Vijeću sigurnosti UN-a. Ključni dokument, dodatni izvještaj Carli del Ponte o akcijama hrvatskih vlasti poduzetim radi hvatanja haaškog optuženika Gotovine, pod okriljem je najdublje državne tajne. Vrlo je malo ljudi u skupini haaških gostiju upoznato sa sadržajem toga dokumenta.

Vlada ne želi da njegovom ranijom objavom na bilo koji način ugrozi legalnost toga papira. Tim više što se saznalo da Carla del Ponte nije bila zadovoljna objavom odgovora na njezin non-paper u hrvatskim medijima.

U pripremi gostovanja hrvatske delegacije u Haaški sud, glavni državni odvjetnik ponio je sa sobom »podsjetnik«, bilješku suradnika o ključnim procesima za ratne zločine u nacionalnim sudovima, bez obzira na fazu u kojima se ti procesi nalaze.

Ravnatelj Ureda za odnose s Haagom predstavit će tužiteljici učinke svojih, u posljednje vrijeme, vrlo učestalih razgovora s Thomasom Osoriem. Ravnatelj Ureda haaške tužiteljice u Zagrebu Osorio još je u srijedu dobio najsvježije informacije o pet, šest preostalih predmeta tužiteljstva koje očekuje hrvatski dokumentacijski odgovor.

Iz službenih izvora Vjesniku je rečeno da u tom dijelu suradnje s Haagom više zapravo i ne postoje problemi. Jednostavno, na neke se dokumentacijske upite ne može odgovoriti onoliko brzo koliko to ured Carle del Ponte očekuje.

Najteži zadatak tijekom susreta s tužiteljicom očekuje dr. Gorana Granića. On ne samo da je najviši državni dužnosnik u delegaciji koju će tužiteljica primiti, nego je i osoba kojoj se slijevaju sve relevantne informacije o Gotovini, odnosno o radu hrvatskih sudova na procesuiranju ratnih zločina.

No, kako se saznaje, na susret s tužiteljicom dr. Granić ovaj put ide opskrbljen dovoljnim brojem informacija o kvaliteti i karakteru suradnje hrvatskih državnih tijela i Međunarodnoga kaznenog suda. Spomenuti »tajni« dokument o Gotovini, pak, trebao bi objasniti ključnu primjedbu Haaga na račun hrvatske suradnje.

Skrivanje tog dokumenta od javnosti Vjesniku je protumačeno kao zaštita podataka koji bi, ako se objave, mogli štetiti eventualnom lociranju haaškoga bjegunca i njegovu hvatanju.

Vlado Rajić