Novi list: 26. 09. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: NELEGALNOST NEKIH STRANAKA U HRVATSKOM SABORU

Zašto se financiraju predizborne aktivnosti nelegalnih stranaka u Saboru?

Ovog se trenutka u Saboru priznaje parlamentarni status strankama, koje ne samo nisu postojale niti sudjelovale na parlamentarnim izborima 2000. nego ih se u svemu izjednačava s pravima na novčana sredstva stranaka koje su putem izbora osvojile vlast ili ušle u parlament

Izabrane stranke na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2000. godine vuku svoju legitimnost (izuzev Đapićevog HSP-a) upravo iz činjenice da su na izborima stekle parlamentarni status prijelazom, zakonom propisanog, izbornog praga od 5 posto. Međutim, u međuvremenu su se utemeljile stranke od raznih stranačkih disidenata kao što je Radoševa Libra, Pašalićev Hrvatski blok, HIP Miroslava Tuđmana, odnosno notorni DC Mate Granića.

Samo po sebi to ne bi bilo ništa čudno da sve te novonastale stranke nisu nelegitimno dobile parlamentarni status bez sudjelovanja na izborima i dobivanja potvrde od biračkog tijela. Razumljivo je da u Republici Hrvatskoj svatko, pa tako i saborski zastupnici nakon izbacivanja ili napuštanja matične stranke, imaju legalno pravo utemljiti novu stranku, ali samim time što su oni zastupnici u Saboru, novoutemeljena stranka nema nikakvu legitimnost za pridobivanje parlamentarnog statusa, jer su za takav status jedino mjerodavni parlamentarni izbori.

Danas u Hrvatskom saboru djeluje niz zastupnika u ime nelegalnih i nelegitimnih novonastalih kvaziparlamentarnih stranaka, koje porezni obveznici skupo plaćaju iz državnog proračuna, da bi te novnonastale stranke nelegalnim statusom dovodile u pitanje legalnost djelovanja Hrvatskog sabora s novonastalim strankama bez izbornog legitimiteta.

Osim ove nevjerojatne nebuloze hrvatskog parlamentarnog sustava i prakse, ovi, po pravnom statusu neovisni zastupnici(budući da se nisu učlanili u neku drugu parlamentarnu stranku), zahtijevaju i dobivaju za svoje nelegalne i naknadno stvorene stranke bez izbornog legitimiteta, značajna sredstva iz državnog proračuna, premda te stranke nitko nije izabrao u Hrvatski parlament.

Štoviše, sada su ove nelegitimne stranke postale sudionice značajnih novčanih iznosa za vođenje predizborne kampanje, premda imaju na to manje pravo nego neparlamentarne stranke koje su, za razliku od njih, dobile na izborima 2000. godine 40 i više tisuća glasova.

Dakle, kada sadašnje vodstvo Hrvatse vlade i Sabora dopušta i potiče ovakvu pravnu anarhiju i dovodi u pitanje legitimnost rada najvišeg zakonodavnog tijela, sasvim se opravdanim čini zahtijevati od Vlade i Sabora sufinanciranje predizborne kampanje neparlamentarnih stranaka, koje su sudjelovale na izborima 2000. godine u skladu s ostvarenim postotkom glasova, jer njihovo pravo apsolutno stoji, pored činjenice da se ovog trenutka u Hrvatskom saboru priznaje parlamentarni status strankama, koje ne samo nisu postojale niti sudjelovale na parlamentarnim izborima 2000. godine, nego ih se, da stvar bude nevjerojatnija, u svemu izjednačava s pravima na novčana sredstva stranaka koje su putem izbora osvojile vlast ili ušle u parlament.

Ovakva parlamentarna praksa i nelegalan način financiranja nelegalnih novonastalih parlamentarnih stranka, u odnosu na neparlamentarne stranke, ujedno je i grubo kršenje Ustava po kojemu su svi građani Hrvatske jedani u svojim pravima i pred zakonom. Opisani važeći pravni nonsens i nedopustivi voluntarizam u parlamentarnoj praksi Republike Hrvatske, udaljuje Hrvatsku od proklamiranih ciljeva ulaska u EU i ujedno tolerira grubu manipulaciju i samovolju radi održavanja vlasti putem parlamentarne većine pod svaku cijenu. U tome se ogleda bahata količina cinizma i nedogovornosti vladajuće koalicije, ali i njihova neprevladana boljševička netrpeljivost prema provjerenim načelima demokracije i višestranačkog parlamentarizma, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.